Фотографисала их професорица

Дубровачки основци се фотографисали уз нацистички поздрав

  • Извор: СРНА
  • 14.11.2023. 17:48

Основци из Дубровника су се током недавне посјете Вуковару фотографисали са подигнутом десном руком, што симболизује нацистички поздрав, а двоје дјеце је носило мајице са ознаком ХОС-а, на чијем грбу је усташка шаховница и натпис "За дом спремни!".

Ученици дубровачке Основне школе "Иван Гундулић" фотографију су објавили на Инстаграму уз пјесму Марка Перковића Томпсона који изводи усташке пјесме.

Према информацијама портала Индекс, дјецу је фотографисала професорица, али то је директор школе Ведрана Елез негирала.

Она је додала да су ученици "изразили жаљење" због таквог понашања.

- Предузећемо све мјере и радње из наше надлежности те ученике додатно едуковати како се овакве и сличне ситуације не би понављале. Након разговора са ученицима исказали су жаљење због свог понашања - рекла је Елезова.

Она тврди да "до сада нису имали сазнања о фотографијама и спорном догађају".

- Ми као васпитно-образовна установа осуђујемо било какав облик екстремизма и таквих појава. Осуђујемо величање нацистичких и других симбола тоталитарних режима. Ученици су се самостално фотографисали и фотографије објавили на својим друштвеним мрежама - рекла је Елезова.

Они су у посјети Вуковару били у септембру, у склопу пројекта "Посјета ученика осмих разреда Вуковару", који се одржава на нивоу цијеле Хрватске.

Ово није први пут да малољетници у Дубровнику величају фашистичку идеологију. Прошле године су дубровачки матуранти прошетали Страдуном узвикујући усташки поздрав "За дом спремни!" и пјевајући усташке пјесме, подсјећа Индекс.

Професорица хрватског језика Нивес Ромањек у Индустријско-занатској школи у Славонском Броду објавила је на "Фејсбуку" фотографију матураната са береткама на глави и подигнутом десном руком у ваздух, што представља нацистички поздрав.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)