Predsjednik Crne Gore

Đukanović o Temeljnom ugovoru: "Nije najvažnije pitanje za Crnu Goru, ali..."

  • Извор: Б92
  • 30.06.2022. 20:12

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je u četvrtak da su se u javnosti pojavile različite intepretacije Nacrta temeljnog ugovora sa SPC.

Ali, ubijeđen je da niko ne dovodi u pitanje opravdanost njegovog potpisivanja.

Poručio je da ne treba žuriti i brzopleto izbjegavati mogućnost za javni razgovor na tu temu, kao i da je optimista da Crna Gora ima demokratski kapacitet da riješi i mnogo teže izazove od tog, prenosi Tanjug.

Ðukanović je, odgovarajući na pitanje novinara na NATO samitu u Madridu, da li je vidio Nacrt temeljnog ugovora, rekao da je prije izvjesnog vremena dobio jedan nepotpun tekst temeljnog ugovora, kao radnu veziju, koja je nastala u nekom radnom timu u Vladi.

To je bio tek početak pisanja tog dokumenta, trebalo ga je dopisati, kao i u dijelu koji mora obaviti država i ispregovarati sa, kako je rekao, tom vjerskom zajednicom.

Kaže da je ostalo još dosta vremena da svako odnosno stručna javnost kaže svoje mišljenje o tom dokumentu.

“Vidio sam da su se pojavile različite interpretacije, ali ubijeđen sam da niko ne dovodi u pitanje opravdanost potpisivanja tog ugovora. To je civilizovan odnos između države i svake vjerske zajednice. Neopravdano je da do sada nema potpisanog tog ugovora.”

"Nije najvažnije pitanje za Crnu Goru"

“Znam pouzdano da ga je 2010. ili 2011. godine vlada premijera Igora Lukšića nudila SPC-u i drugim vjerskim zejednicama, ali da ga je SPC odbijao, sa argumentacijom da nema potrebe da potpisuju ugovor sa državom koju je ona stvorila”, naveo je Ðukanović.

Dodao je da je jasno o kakvoj je prirodi nesporazuma riječ.

“Sada smo na zajedničkom stanovištu da je taj sporazum potrebno potpisati i ubijeđen sam da, takođe, ne treba žuriti, brzopleto izbjegavajući mogućnost za javni razgovor na tu temu. To svakako nije najvažnije pitanje za Crnu Goru i njenu budućnost, već da deblokira pregovarački proces i da ide ka Evropi i posvećeno radi na svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju”, poručio je Ðukanović.

Napomenuo je da je, sticajem okolnosti, to postalo važno političko pitanje na domaćoj političkoj sceni.

“I zato moramo odgovoriti toj važnosti i da se dozvoli svima da se uključe u razgovor na tu temu, a onda svako da obavi svoj dio posla”, rekao je i dodao da Vlada treba voditi računa o interesima države Crne Gore, a crkva o svojim.

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)