Zagreb

Dva pacijenta preminula u čekaonici, jednog pronašla porodica

 • Izvor: Index.hr
 • 25.03.2023. 11:35

U kratkom vremenskom periodu u sličnim su okolnostima preminula dva pacijenta ostavljena na ležećim transportnim kolicima u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

Jednog pacijenta mrtvog u čekaonici zatekli članovi porodice, drugog članovi sanitetskog prevoza

Kako saznaje Index, oba pacijenta primljeni su na hitnom prijemu te su smješteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u čekaonici. Kakopišu, razlog tome što su bili u čekaonici jeste popunjenost kreveta.

Prvi slučaj dogodio se u noći sa 20./21. februara. Kako saznaje Index, radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su mrtvog ujutro zatekli članovi njegove porodice.

Nekoliko dana kasnije sličan ishod se dogodio s još jednim pacijentom. Nakon što je obrađen, pacijentu je pozvan sanitetski prevoz koji je on čekao u čekaonici. Radnici sanitetskog prevoza su pacijenta zatekli mrtvog. U oba slučaja smrt pacijenata prvo su uočile spoljne osobe, odnosno porodica pokojnika i radnici sanitetskog prevoza, a tek onda osoblje bolnice.

"Prvi pacijent je bio stabilnog stanja"

Iz KB-a Sveti Duh za Index su potvrdili ove događaje.

"S obzirom na dostavljene podatke, o konkretnom slučaju pacijenta preminulog 21. februara 2023. godine zatražena su opširna očitovanja svih prisutnih tokom pružanja zdravstvene zaštite. Iz opširnih očitovanja utvrđeno je da je bolesnik bio stabilnog opšteg stanja, zadovoljavajućih vitalnih parametara te nije zahtijevao kontinuirani nadzor uređaja, ali je bio pod nadzorom dežurnih sestara i doktora, koji su ga obilazili, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije", objasnili su iz ove bolnice.

Što se tiče drugog pacijenta, navode kako je on dovezen kolima hitne pomoći zbog bolova u području mokraćnog mjehura i zastoja urina.

"Nakon postavljenog katetera u hitnoj urološkoj ambulanti pacijent je u 13.45 otpušten iz ambulante i obaviješten je sanitetski prevoz kako bi ga vratio kući. Inače, radi se o pacijentu starije životne dobi s brojnim pridruženim bolestima, preboljelim infarktom srca, malignom bolesti te bolesti pluća. Pacijent je tokom čekanja saniteta nadziran, nije više navodio bolove i bio je vitalno stabilan. Nedugo nakon 16 sati pacijent je razvio kardiocirkulacijski zastoj nakon kojeg je preminuo", objasnili su.

"U oba slučaja liječenje je sprovedeno prema svim pravilima struke"

Dodaju da pacijenti nisu prepušteni sami sebi.

"Nakon otpusta iz SHP pacijenti prevoz čekaju u zajedničkoj čekaonici kojoj sanitet ima najbliži i najbolji pristup, pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, osim što ih samoinicijativno obilazi, reaguje odmah i na svaki poziv. Svaki smrtni ishod prezentuje se i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljeg postupanja. U oba slučaja liječenje je sprovedeno prema svim pravilima struke", naveli su iz ove bolnice.

Nastavili su više oko rada hitnog prijema.

"Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, hirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stepenu hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine.

Od 1. februara na hitnom prijemu Svetog Duha umrlo 26 bolesnika

"Nažalost, smrt u SHP-u nije rijetkost, nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi s brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tokom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u januaru, osam u februaru i četiri u martu", objasnili su.

"Radnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih radnika ove bolnice izražavamo iskreno saučešće porodicama preminulih", odgovorili su.

Tagovi:
 • 07:00 Serija: Kolo sreće (R)

  Ne propustite priču o domaćici iz malog mjesta kojoj se život potpuno mijenja kada dobije sedmicu na lotou.

 • 08:00 Serija: Prevrtljivo srce (R)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca .

 • 08:50 Centar dana (R)

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 10:15 Teletrgovina

  Teletrgovina

 • 10:30 Kuhinjica na otvorenom

  Uživajte u kulinarskim minutima na našem programu. Kuhajte sa ATV-om!

 • 10:55 Teletrgovina

  Teletrgovina