Hrvatska

Eksplozija opasne infekcije u našem regionu

  • Извор: Б92
  • 31.01.2023. 12:54

U Hrvatskoj u ovom trenutku zdravlje narušavaju čak tri zimske infekcije.

Naime, koroni i gripu ove se zime pridružila i bakterijska streptokokna infekcija koja zadnjih petnaestak godina nije bila u jačem naletu, a posljednjih godina nije zabilježen nijedan smrtni slučaj jer nije bilo oboljelih od invazivne streptokokne infekcije.

Kako javljaju, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), od početka septembra prošle godine do sredine januara zabilježena su 3.502 oboljela od streptokokne angine i 965 od šarlaha, a od invazivnih streptokoknih bolesti, koje podrazumijevaju sepsu i meningitis, oboljelo je čak 12 osoba, od kojih su četiri umrle i te se brojke iz dana u dan povećavaju.

Eksplozija zaraza

U HZJZ-u kažu da među umrlima nema djece, odnosno svi su bili u dobi od tridesetak do 65 godina. Nakon što je korona popustila stručnjaci su očekivali da će porasti broj oboljelih od nekih drugih virusnih i bakterijskih bolesti, i to se upravo događa.

To potvrđuju i hrvatski infektolozi u kojoj već neko vrijeme vlada opsadno stanje, posebno na hitnom prijemu.

Gužve u bolnicama

Napominje se kako je apsolutno jasno da u ovom trenutku vlada epidemija streptokoka, a tome treba dodati i gripu te pandemiju Kovida-19 koji je, srećom, zasad manje snažan.

"Imamo puno hospitalizacija. Štaviše, u zadnjih mjesec i po imali smo petnaestak slučajeva invazivnih streptokoknih infekcija i sve su to bila životno ugrožavajuća stanja. Nema mjesta panici, ali oprez je nužan", poručuje prof. dr Kutleša, hrvatski infektolog.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.