Zona čini 22 članice

Evropski savjet 8. decembra o ulasku Hrvatske u Šengensku zonu

  • Извор: СРНА
  • 29.11.2022. 08:54

Savjet EU za pravosuđe i unutrašnja pitanja glasaće 8. decembra o ulasku Hrvatske, Bugarske i Rumunije u Šengensku zonu.

Evropski savjet potvrdio je u decembru prošle godine da je Hrvatska ispunila uslove za pridruživanje Šengenskoj zoni, a Evropski parlament je 10. novembra dao pozitivno mišljenje o nacrtu odluke o punopravnom pristupanju Hrvatske.

Bugarska i Ruminija uspješno su završile proces evaluacije 2011. godine. Misija pronalaženja činjenica potvrdila je u oktobru da te dvije zemlje ne samo da su nastavile da sprovode nova pravila i sredstva, već da su i značajno ojačale primjenu šengenske arhitekture u svim dimenzijama, podsjeća portal "Si njuz".

Evropski parlament usvojio je prošlog mjeseca rezoluciju kojom se Evropski savjet poziva da dozvoli pridruživanje Rumunije i Bugarske Šengenskoj zoni.

Šengenska zona je najveće područje za neometano putovanje u svijetu. U zoni su 22 članice EU, kao i četiri zemlje koje nisu članice evropskog bloka. Odluke o prihvatanju novih članica u Šengensku zonu moraju biti jednoglasne.

Тагови: