Беч повукао вето

Бугари и Румуни од марта без пасоша авионом и бродом

  • Извор: СРНА
  • 31.12.2023. 09:46

Држављанима Румуније и Бугарске од 31. марта неће бити потребни пасоши за путовање авионом или морем у већину других чланица ЕУ, као и Норвешку и Швајцарску, саопштио је данас Европски савјет.

Румунима и Бугарима биће потребан пасош када прелазе копнене границе у сусједне чланице ЕУ. 

Одлуком Европског савјета проширује се Шенгенска зона на 25 од 27 чланица европског блока. 

Шенгенска зона такође обухвата Норвешку и Швајцарску, које нису дио ЕУ, али не укључује Ирску и Кипар. 

Аустријски медији синоћ су јавили да је Беч повукао вето и сагласио се са документом којим ће Румунији и Бугарској бити дозвољен безвизни улазак ваздухом и поморским путем, што би могао бити први корак ка чланству у Шенгенској зони. 

У документу се налазе и три аустријска услова за пуно чланство, међу којима је и повећано присуство Агенције ЕУ за заштиту граница Фронтекс у Румунији и Бугарској, те додатна новчана средства Европске комисије за заштиту спољних граница и појачане провјере на спољним копненим границама блока. 

Савјет ЕУ на нивоу министара унутрашњих послова сагласио се у децембру прошле године са уласком Хрватске у Шенген, али су одгођене одлуке за Бугарску и Румунију. 

Аустрија је блокирала пријем ове двије земље уз објашњење да су слаби у својим напорима у борби против илегалне миграције на њиховим територијама.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм