Dalmacija

Fekalije na hrvatskoj plaži

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 03.07.2023. 18:53

Stanovnici turističkog naselja Klek još uvijek su u šoku nakon nevremena koje je pogodilo neretvansku dolinu, a posebno priobalje, gdje je palo gotovo 80 litara kiše po kvadratnom metru. Velike količine kiše izazvale su bujične poplave koje su se doslovno sručile na Klek, mjesto okruženo Jadranskom magistralom, nedaleko od granice s BiH kod Neuma. Naseljem je u samo nekoliko trenutaka protutnjala voda apokaliptičnih razmjera.

Potok koji zadnjih dvadesetak godina odvodi padavinsku vodu u more nije poslužio svojoj svrsi pa je voda ušla u nekoliko kuća, izlili su se sadržaji septičkih jama, bujica je razrovarila plažu. Potok je godinama bio zatrpavan svim i svačim.

U njega se ubacivalo smeće i granje od maslina nakon orezivanja. Očigledno da nije čišćen nikako ili nije čišćen na odgovarajući način.

Stanovnici se pitaju ko je odgovoran za bujicu koja ih je iznenadila na početku jula. Pitaju se ko je trebao čistiti potok koji je bio pun granja i svakakvog smeća ili spriječiti neodgovorne pojedince da ga zatrpavaju.

Oni koji su najgore prošli ne žele ništa govoriti. Saniraju štetu i nadaju se da će vrlo brzo nastaviti normalno živjeti jer sezona je pred vratima, a Klek je turističko mjesto i živi od turizma.

"Odvodni kanal postoji. On je u ingerenciji Hrvatskih voda" kaže "Slobodnoj Dalmaciji" Smiljan Mustapić, načelnik Opštine Slivno.

Dodao je:

"Ne želim nikoga optuživati ni prozivati, ali očito se kanal nije dobro održavao, a i neodgovorni pojedinci su u njega ubacivali granje. Problem je rešetka kod pošte koja se zatrpala granjem i drugim materijalom pa se voda razlivala okolo po naselju, zbog čega je potonulo nekoliko kuća na nižim kotama", ističe Mustapić, koji kaže da je lokalna vlast angažovala vatrogasce na sanaciji šteta.

Oni su dezinfikovali područje kako ne bi došlo do zaraze jer su se izlijevale septičke jame, prenosi "JutarnjiList". Sada treba srediti i poravnati plažu kako bi se sezona mogla nastaviti.

(Foto: Facebook/Vanda Dominiković)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм