ATV

Slučaj djevojke iz Hrvatske

Ginekolog objašnjava kako je moguće da žena ne zna da je trudna

  • Извор: Агенције
  • 31.07.2023. 11:14

Djevojka koja je rodila u NP Paklenici nije ni znala da je trudna. Rekla je da je imala redovan ciklus, a ginekolog iz KBC-a „Sestara Milosrdnica“ Zagreb objašnjava kako je to moguće.

„Moguće je jer se svi simptomi trudnoće zamijene ili opravdaju s nekim drugim stanjima koja ta žena ima. Postoje i slučajevi kada žena sumnja da je trudna, pa negira sve te znakove i na neki način ne želi da je trudna pa donekle uvjerava samu sebe i okolinu. Isto tako, postoje i slučajevi da se toliko dobro uvjeri da su svi ti simptomi trudnoće zbog nečeg drugog, bilo da je to kod jačih žena dobivanje na težini pa to ne bude značajno, bilo da su to neredoviti menstruacijski ciklusi koje inače žene imaju u nekim stanjima ili bolestima“, objasnio je ginekolog Dražan Butorac za Dnevnik Nove TV. 

Prema posljednjim studijama, jedna od otprilike osam hiljada trudnoća nevidljiva je do samoga porođaja, a otprilike jedna od 450, 500 je nevidljiva do polovine trudnoće. Doktor Butorac kaže da mu se dogodila situacija kada je na porođaj došla žena koja nije prepoznavala trudnoću. 

HGSS pomogao ženi koja se porodila u nacionalnom parku

HGSS pomogao ženi koja se porodila u nacionalnom parku

Djevojka koja je rodila na Paklenici rekla je da je imala redovan ciklus. Žene koje nisu svjesne da su trudne nisu se udebljale ili imale izostanak menstruacije, a neke su čak imale i negativne testove za trudnoću.

Ginekolog Butorac ipak kaže kako je malo vjerovatno da je uistinu sve bilo idealno. 

„Postoje stanja i u trudnoći kada se pojavljuju sukrvice, krvarenja i tako žena to može zamijeniti s menstruacijama, a povećanje težine pogotovo kod jačih žena može se na neki način opravdati. Kod gracilnih žena je to teže, ako imate tri kile zajedno s posteljicom i svim ostalim stvarima koje idu s time teško je ne prepoznati, ali žene same sebi i okolini opravdaju takve simptome iz bilo kojih razloga“, dodao je.

Argentinke došle na Balkan - prvo što su ih naučili je

Argentinke došle na Balkan - prvo što su ih naučili je "Đe si, mačko"

Porod u situaciji kada žena nije znala ili nije bila svjesna da je trudna stres je i za same ljekare, jer su neregulisane trudnoće nepoznanica pa ljekari ne znaju što ih očekuje. Takve situacije učestalije su kod mlađih žena koje prije nisu rodile, a to govori o pritisku društva, okoline i porodice i svega što te žene doživljavaju sa svojom trudnoćom, kaže ginekolog, te dodaje kako to nije izolovan slučaj.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:45 Серија: Флибег (16+) (Р)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм