Miodrag Linta

"Hapšenje i zatvorske kazne krajiškim Srbima imaju za cilj zastrašivanje"

  • Извор: Агенције
  • 01.09.2023. 09:34

Povodom hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest Andreju Plenkoviću.

"Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati krajiški pjevač Rajko Lalić, imaju za cilj da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta", poručio je Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Srbi uhapšeni u Hrvatskoj zbog objava na društvenim mrežama

Srbi uhapšeni u Hrvatskoj zbog objava na društvenim mrežama

On je naveo da hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smiju da javno pjevaju krajiške i patriotske pjesme, da objavljuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smiju da odlaze u svoj zavičaj.

"Pored toga, cilj je da se spriječi svečano obilježavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama", dodao je Linta.

Zatražio je da Srbija pošalje jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatljivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.

"U pitanju je najgrublje kršenje ljudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta", naveo je Linta.

Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je, kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona, na društvenim mrežama objavljivala zavičajne i patriotske pjesme i izražavala ljubav prema Krajini.

Žena iz Srbije osuđena na 15 dana zatvora u Hrvatskoj:

Žena iz Srbije osuđena na 15 dana zatvora u Hrvatskoj: "Veličala Republiku Srpsku Krajinu"

Ona je uhapšena u svojoj kući u selu Plavno kod Knina gdje je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда. Прича прати стјуарте, стјуардесе, механичаре и пилота имагинарне авиокомпаније.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?