Ustaški uzvik

Hrvatski sabor izglasao zakon: "Za dom spremni" će se kažnjavati do 4.000 evra

  • Извор: Агенције
  • 21.04.2023. 17:21

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira i drastično povećao kazne za prekršaje koje sada idu do čak četiri hiljade evra.

Najteži prekršaji, među kojima su isticanje simbola i pozdrava čiji sadržaj izražava ili podstiče mržnju, a takav je, primjera radi "Za dom spremni", kao i širenje lažnih vijesti, kažnjavaće se od 700 do 4000 evra.

Za teške prekršaje, među kojima su tuča i svađa na javnom mjestu, lažno predstavljanje i neovlašteno nošenje znakova službene osobe, kazne iznose od 300 do 2.000 evra.

U iznosima od 200 do 1.000 evra, kažnjavalo bi se vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, opijanje ili konzumaciju opojnih droga na javnom mjestu.

Hrvatski Sabor je spomenuti Zakon izmijenio u hitnoj proceduri čemu se protivila i lijeva i desna opozicija koja je ustrajala na tvrdnjama da se to radi na zahtjev SDSS-a, HDZ-ovog koalicijskog partnera, a uoči nedjeljne komemoracije u Jasenovcu.

„Ovo je napravljeno radi komemoracije, radi jedne kolone, a Milorad Pupovac je jasno rekao da se to odnosi na pozdrav ZDS“, ponovio je i danas Stipo Mlinarić (DP) u raspravi u kojoj je, opet, podijeljen niz opomena, a poslanici se međusobno vrijeđali, pišu hrvatski mediji.

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)