Направљен преседан са медијима

Милановић објавио када даје Пленковићу мандат

  • Извор: Вечерњи.хр
  • 09.05.2024. 20:58

Шеф ХДЗ-а Андреј Пленковић изјавио је у четвртак да у ХДЗ-у имају потребних 76 потписа за њихову трећу Владу. Предсједник Зоран Милановић мандат за састављање Владе даће му у петак, 10. маја.

Предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић примиће предсједника Владе Републике Хрватске и предсједника ХДЗ-а Андреја Пленковића у оквиру Уставом предвиђеног поступка за давање мандата за састављање Владе Републике Хрватске, у петак, 10. маја 2024. године у 10 сати, у Канцеларији предсједника Републике, објавили су с Пантовчака.

Представници медија нису предвиђени на састанку, наводе с Пантовчака, након којег ће Канцеларија предсједника Републике објавити саопштење за медије. Иначе је медијима било до сада допуштено да фотографишу сусрет предсједника, односно предсједнице, с особом која добива мандат за састављање Владе, те је ово одмак од тог обичаја те је преседан.

Пленковић: Имамо 76 потписа за формирање владе

Пленковић: Имамо 76 потписа за формирање владе

Сусрет Пленковића и Милановића су потврдили и из Владе. "Предсједник Владе и ХДЗ-а Андреј Пленковић сутра у 10 сати предаће предсједнику Републике Зорану Милановићу потписе посланика у Хрватском сабору који чине нову парламентарну већину", поручили су.

Раније је Милановић открио да је сазвао прво засједање Хрватскога сабора за четвртак, 16. маја. 

"На темељу одредби Устава Републике Хрватске и Закона о изборима посланика у Хрватски сабор, предсједник Републике Хрватске Зоран Милановић донио је Одлуку о сазивању првог засједања Хрватскога сабора. Према Одлуци предсједника Републике, прво засједање Хрватскога сабора одржаће се у четвртак, 16. маја 2024. године, у 11:00 у згради Хрватскога сабора у Загребу. Одлука о сазивању првог засједања Хрватскога сабора ступа на снагу даном доношења, односно данас, у четвртак, 9. свибња 2024. године.

Избори посланика у Хрватски сабор одржани су 17. априла 2024. године, а предсједник Врховног суда и Државне изборне комисије Радован Добронић уручио је предсједнику Милановићу коначне резултате избора посланика за Хрватски сабор 29. априла", саопштили су с Пантовчака.

Подсјетимо, предсједник ХДЗ-а и носилац листе на изборима за Европски парламент Андреј Пленковић изјавио је у четвртак да у ХДЗ-у имају потребних 76 потписа за њихову трећу Владу. 

Пленковић открио детаље: ДП добива три ресора, оснивамо ново министарство

Пленковић открио детаље: ДП добива три ресора, оснивамо ново министарство

"Данас је дан у којем имамо 76 потписа за нашу трећу владу", рекао је Пленковић током представљања кандидата и изборног програма ХДЗ-а за предстојеће изборе за Европски парламент.

Милановић сазвао прво засједање новог сазива Сабора, открио датум и вријеме

На састанку Предсједништва Домовинског покрета (ДП) прихваћено је склапање споразума о састављању Владе с ХДЗ-ом, извијестили су из ДП-а у четвртак, при чему ће ДП Пленковићу дати 12 мандата. ДП, као мањи коалицијски партнер у будућој власти, добио је три ресора - пољопривреду, привреду те демографију и усељеништво, за што ће се основати ново министарство, потврдиле су обје стране. Уз министарске позиције добивају и два мјеста потпредсједника Владе те једно потпредсједника Сабора.

ДП је на изборима 17. априла освојио с партнерима 14 мандата, но одмах се у изборној ноћи од њих "отцијепио" Мислав Колакушић (Право и правда), а у четвртак је објављено да свој потпис неће дати ни Јосип Јурчевић, тако да ДП располаже с 12 саборских мандата. ХДЗ је с партнерима освојио 61 мандат, што значи да су им за формирање већине коју ће предводити Пленковић недостајала три гласа. Њих ће добити, најављено је, из Клуба националних мањина без СДСС-а.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Документарни програм (Р)

    'Документарни програм (Р)