Napravljen presedan sa medijima

Milanović objavio kada daje Plenkoviću mandat

  • Izvor: Večernji.hr
  • 09.05.2024. 20:58

Šef HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću Vladu. Predsjednik Zoran Milanović mandat za sastavljanje Vlade daće mu u petak, 10. maja.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primiće predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske, u petak, 10. maja 2024. godine u 10 sati, u Kancelariji predsjednika Republike, objavili su s Pantovčaka.

Predstavnici medija nisu predviđeni na sastanku, navode s Pantovčaka, nakon kojeg će Kancelarija predsjednika Republike objaviti saopštenje za medije. Inače je medijima bilo do sada dopušteno da fotografišu susret predsjednika, odnosno predsjednice, s osobom koja dobiva mandat za sastavljanje Vlade, te je ovo odmak od tog običaja te je presedan.

Plenković: Imamo 76 potpisa za formiranje vlade

Plenković: Imamo 76 potpisa za formiranje vlade

Susret Plenkovića i Milanovića su potvrdili i iz Vlade. "Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sutra u 10 sati predaće predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću potpise poslanika u Hrvatskom saboru koji čine novu parlamentarnu većinu", poručili su.

Ranije je Milanović otkrio da je sazvao prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora za četvrtak, 16. maja. 

"Na temelju odredbi Ustava Republike Hrvatske i Zakona o izborima poslanika u Hrvatski sabor, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je Odluku o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora. Prema Odluci predsjednika Republike, prvo zasjedanje Hrvatskoga sabora održaće se u četvrtak, 16. maja 2024. godine, u 11:00 u zgradi Hrvatskoga sabora u Zagrebu. Odluka o sazivanju prvog zasjedanja Hrvatskoga sabora stupa na snagu danom donošenja, odnosno danas, u četvrtak, 9. svibnja 2024. godine.

Izbori poslanika u Hrvatski sabor održani su 17. aprila 2024. godine, a predsjednik Vrhovnog suda i Državne izborne komisije Radovan Dobronić uručio je predsjedniku Milanoviću konačne rezultate izbora poslanika za Hrvatski sabor 29. aprila", saopštili su s Pantovčaka.

Podsjetimo, predsjednik HDZ-a i nosilac liste na izborima za Еvropski parlament Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da u HDZ-u imaju potrebnih 76 potpisa za njihovu treću Vladu. 

Plenković otkrio detalje: DP dobiva tri resora, osnivamo novo ministarstvo

Plenković otkrio detalje: DP dobiva tri resora, osnivamo novo ministarstvo

"Danas je dan u kojem imamo 76 potpisa za našu treću vladu", rekao je Plenković tokom predstavljanja kandidata i izbornog programa HDZ-a za predstojeće izbore za Еvropski parlament.

Milanović sazvao prvo zasjedanje novog saziva Sabora, otkrio datum i vrijeme

Na sastanku Predsjedništva Domovinskog pokreta (DP) prihvaćeno je sklapanje sporazuma o sastavljanju Vlade s HDZ-om, izvijestili su iz DP-a u četvrtak, pri čemu će DP Plenkoviću dati 12 mandata. DP, kao manji koalicijski partner u budućoj vlasti, dobio je tri resora - poljoprivredu, privredu te demografiju i useljeništvo, za što će se osnovati novo ministarstvo, potvrdile su obje strane. Uz ministarske pozicije dobivaju i dva mjesta potpredsjednika Vlade te jedno potpredsjednika Sabora.

DP je na izborima 17. aprila osvojio s partnerima 14 mandata, no odmah se u izbornoj noći od njih "otcijepio" Mislav Kolakušić (Pravo i pravda), a u četvrtak je objavljeno da svoj potpis neće dati ni Josip Jurčević, tako da DP raspolaže s 12 saborskih mandata. HDZ je s partnerima osvojio 61 mandat, što znači da su im za formiranje većine koju će predvoditi Plenković nedostajala tri glasa. Njih će dobiti, najavljeno je, iz Kluba nacionalnih manjina bez SDSS-a.

Pratite nas i putem Vibera

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Istine i laži (R) (12+)

    ''''''''''''Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 11:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 11:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.