Miodrag Linta

"I tokom epidemije divljačka mržnja prema Srbima u Hrvatskoj"

  • 16.04.2020. 17:21

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocijenio da su ustaške snage ispisivanjem ustaških grafita u banijskom selu Banski Grabovac u Hrvatskoj nastavile da šire divljačku mržnju prema preostalim Srbima i svemu što je srpsko i za vrijeme pandemije virusa korona.

Uz ocjenu da je to odavno postala redovna pojava u Hrvatskoj, Linta podsjeća da su na spomeniku žrtvama ustaškog terora crnim sprejom ispisane srbomrzačke i monstruozne poruke "Srbe na vrbe", "Za dom spremni", ustaško slovo "U", "Pozdrav iz Petrinje" i "HOS", saopšteno je iz Odbora.

"Širom Hrvatske mogu se vidjeti desetine hiljada ustaških i nacističkih grafita i poruka mržnje čiji je cilj širenje straha među malobrojnim Srbima, veličanje zločinačke ustaške ideologije, rehabilitacija NDH i ustaškog pokreta i negiranje genocida koji je počinjen nad srpskim narodom tokom Drugog svjetskog rata", naveo je Linta.

Linta je istakao da je apsolutno jasno da hrvatska vlast neće pronaći nalogodavce i počinice ovog zločina mržnje, kao što ih nije pronašla ni u mnogim drugim slučajevima, a kamoli da ih najstrože kazni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona.

"Glavni razlog jeste činjenica što su ustaštvo i NDH stvarni temelj današnje Hrvatske, a ne antifašizam, kako to hrvatski zvaničnici povremeno govore zbog međunarodne zajednice", ocijenio je Linta.

On je ukazao da je jedan od ključnih temelja hrvatskog identiteta antisrpstvo, prije svega zbog činjenice da se Hrvatska nikada nije suočila sa porazom u Drugom svjetskom ratu i počinjenim genocidom nad Srbima.

"Komunistička vlast je omogućila Hrvatima da pređu na pobjedničku stranu zbog čega nisu prošli proces denacifikacije kao Njemačka i Austrija. Zbog toga većina Hrvata smatra da je genocidna NDH bila istinska država hrvatskog naroda a ustaški zlikovci borci za hrvatsku slobodu", naveo je Linta.

Linta je napomenuo da su u selu Banski Grabovac, kod Petrinje, od 24. do 26. jula 1941. godine ustaše izvršile stravičan pokolj i masakr 1.285 Srba iz Banskog Grabovca i okolnih sela. 

Тагови:
  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм