Метеоролог објаснио

"Илегална киша“ у Словенији и Хрватској - шта то значи

  • Извор: н1инфо.хр
  • 12.03.2024. 21:44

Киша у понедјељак, прилично обилна на истоку Словеније, а која је захватила и дио Хрватске изненадила је и метеорологе. То до прије два дана није предвидио ни један метеоролошки модел. Шта се догодило?

"Јучерашње обилне кише нису биле предвиђене ниједном моделском прогнозом“, написао је метеоролог Блаж Штер на друштвеној мрежи Икс и кишу описао као “илегалну”.

Посебно је изненадило да су падавине захватиле тако велико подручје јер је киша падала практично у Словенији, с изузетком Приморске, а и у сусједним земљама. Изненадила је и количина јер је на истоку пало и до 60 милиметара кише.

Узрок томе било је непредвидиво кретање средоземног циклона. Прогнозе су показивале да ће се кретати дубље изнад Балкана, али онда је почела да се враћа, објаснио је Штер.

"Било је то хаотично кретање језгра хладног ваздуха.Тако да смо имали падавине прво са запада, а затим и с истока. Падавине су се завитлале над нашим подручјем“, рекао је он.

Међутим, метеоролог је већ у објави на мрежи Икс написао како су такве грешке у метеорологији врло ријетке.

"То се догађа неколико пута годишње, поготово љети, када је вријеме пуно динамичније због различитих услова“, рекао је метеоролог и додао: “То нас је прилично изненадило.”

Данас се за израду временске прогнозе користи неколико модела који су већ сада прилично моћни и поуздани, поготово када се прогнозира дан или два унапријед.

"Не би било лоше да је у временској прогнози укључена и вјероватноћа падавина у процентима“, рекао је Штер.

Међутим, вријеме је динамичан и нелинеаран или хаотичан феномен који је понекад тешко тачно предвидјети, поготово дугорочно, поготово у земљама с неравним притиском и климом попут оне у Словенији. Дакле - немојте се превише узнемиравати ако временска прогноза буде погрешна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!