Suša

Istra uvela restrikcije vode

  • Извор: Индекс
  • 15.07.2022. 17:49

U Istri je od ponedjeljka na snazi restrikcija vode prvog stepena, tj. zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a izuzetak su tržnice i ribarnice.

Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije padavine  se ne očekuju idućih mjesec dana.

"Apelujem na sve da štede pitku vodu kako u idućem periodu ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere", rekao je u izjavi za novinare istarski župan Boris Miletić.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku u odluku nisu uključeni poljoprivrednici, a ključno je, kako je rekao, smanjiti potrošnju vode u odnosu na 2019. godinu kako bi se s ovim mjerama mogle mirno dočekati prve padaline.

Miletić je pozvao sve građane, poslovne subjekte i turiste da racionalno troše pitku vodu.

"Svako od nas može uštedjeti 10 do 15 odsto količine vode kako ne bismo bili primorani donositi još restriktivnije mjere, sve u cilju stalnoh snabdjevanja pitkom vodom naših građana i gostiju", rekao je on.

Načelnik županijskog Štaba civilne zaštite Dino Kozlevac istakao je kako će mjere koje se poduzimaju dati rezultate samo ako ih se svaki pojedinac bude pridržavao. To će, kako kaže, pridonijeti da se ovo sušno razdoblje ljetne turističke sezone prebrodi. Pozvao je građane da se pridržavaju mjera jer se potrošnja mora smanjiti od 10 do 15 odsto.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.