Книн

Још један Србин осуђен у Хрватској, "вријеђао" осјећања Хрвата

  • 03.11.2023. 15:28

Србин (32) из Kнина, који живи у Србији, осуђен је данас у Хрватској на 15 дана затвора, јер је на друштвеним мрежама од фебруара 2019. године објављивао различите фотографије и стихове, који како они кажу, вријеђају национална осјећања грађана Хрватске и величају Републику Српску Kрајину, коју тамошње правосуђе означава као непостојећу творевину.

Србин је ухапшен када је дошао у Kнин и осумњичен је да је из мржње објављивао те садржаје и тако прекршио јавни ред и мир. Одмах је одведен у прекршајно одјељење Општинског суда у Шибенику, гдје је осуђен на двије недјеље затвора, преноси портал Новости.

Ово није једини случај да хрватско правосуђе по кратком поступку за дјела која сматра прекршајима јавног реда и мира Србима, који су дошли да обиђу своја имања и куће у Хрватској, разрезује затворске казне.

Недавно је исти суд у Шибенику због сличних објава на 15 дана затвора осудио и Милену Борјан која је из Србије дошла у своју кућу код Kнина, а исто је на друштвеним мрежама исказивала приврженост Републици Српској Kрајини.

Прошле године је на 15 дана затвора осуђен Србољуб Пропратњак, Србин из Чикага, зато што је на свом Фејсбук налогу објавио насловну страну америчког магазина "Тајм" из 1942. године на којој се налази слика Драже Михаиловића. Суд у Шибенику је утврдио да то вријеђа национална осјећања грађана Хрватске и представља ремећење јавног реда и мира и изрекао му затворску казну.

Општински суд у Шибенику је у августу ове године осудио и пјевача Рајка Лалића на 15 дана затвора уз образложење да је изводио пјесме из 1995. године, које су величале Републику Српску Kрајину и на тај начин повриједио углед Хрватске. Он је ухапшен на граници, када се враћао из родног Kнина у Србију.

Неколико дана прије њега ухапсили су још једног Србина Д. О. (46) из Обровца, јер је на "Фејсбуку" објављивао фотографије и пјесме које, како су навели, вријеђају национална осјећања Хрвата. Њему суд у Шибенику није изрекао затворску казну, већ новчану од 1.000 евра.

"Очигледно хрватски службеници веома ревносно прате шта Срби из тих крајева каче на друштвеним мрежама и чине све да их затворским и новчаним казнама спројече да се врате у своје куће и да се у Хрватској осјећају несигурно", пишу Новости.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?