Zagreb

Kandidatkinja za dekana negira ustaške zločine

  • Извор: Индекс
  • 15.04.2023. 12:12

Iz zagrebačkog SDP-a apelovali su na Senat i čelništvo Univerziteta u Zagrebu da ne podrži izbor vanrednog profesora Vlatke Vukelić za dekana Fakulteta hrvatskih studija "zbog njenih revizionističkih stavova prema NDH i ustaškom pokretu".

Naveli su da je na dnevnom redu iduće sjednice Senata Univerziteta u Zagrebu, zakazane za 18. april, najavljena i potvrda izbora dekana Univerziteta u Zagrebu, Fakulteta hrvatskih studija, piše "Index.hr".

"Alarmantna je činjenica da je Senat najstarijeg i najvažnijeg hrvatskog univerziteta u modernoj Hrvatskoj, članici Evropske unije, doveden u situaciju da u godini u kojoj je Hrvatska preuzela predsjedavanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, uopšte razmatra kandidaturu Vlatke Vukelić koja je svojim dosadašnjim javnim i naučno neutemeljenim djelovanjem u više navrata iskazala revizionističke stavove oko zločinačkog karaktera NDH", ocijenili su iz zagrebačkog SDP-a u saopštenju koje je potpisao v.d. predsjednika SDP-a Zagreb Branko Kolarić.

Negira postojanje dječijeg ustaškog logora

Iz zagrebačkog SDP-a naveli su i da Vukelić javno negira postojanje dječijeg ustaškog logora u Sisku tekom Drugog svjetskog rata, negira djelovanje Prvog sisačkog partizanskog odreda koji je 21. juna 1941. u šumi Brezovica utemeljen kao prvi antifašistički odred u Hrvatskoj i u Evropi te je, kažu, u više navrata svojim javnim istupima iskrivila istorijske činjenice u vezi sa za jevrejskim žrtvama u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata, na šta su do sada regovala i jevrejska i antifašističke udruženja i istaknuti intelektualci.

"Važno je napomenuti da izjave Vlatke Vukelić nemaju temelja u naučnim činjenicama. Ona redovno iskrivljuje noviju hrvatsku istoriju, iako za to područje nije stručnjak. Vlatka Vukelić u 2022. čestitala je Dan državnosti na društvenim mrežama sa fotografijom ispod ustaške zastave u time negirala službenu zastavu moderne Hrvatske", dodali su.

Iz zagrebačkog SDP-a podsjetili su da je moderna hrvatska država zasnovana na tekovinama antifašizma, koji je utkan i u temelje Ustava, te poručili da rukovodstvo i Senat javnog unverziteta moraju zauzeti jasan stav da na Univerzitetu u Zagrebu osobe s revizionističkim stavom ne mogu obavljati nijednu čelnu funkciju.

SDP Zagreba apelovao je i da se dodatno sveukupno preispita njeno nastavno djelovanje kao profesora, na Etičkom i Statutarnom odboru Univerziteta u Zagrebu.

"Vlatka Vukelić, inače, na Fakultetu hrvatskih studija drži kurs Istorija Nezavisne države Hrvatske, pa smatramo da bi trebalo hitno preispitati silabus kursa i praktično izvođenje nastave. U modernoj demokratskoj Hrvatskoj revizionizmu nema mjesta na univerzitetima koja obrazuju mlade generacije", poručili su.

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина