Danela Arsovska (42)

Ko je žena koja je "srušila" Zaeva

  • Извор: Агенције
  • 01.11.2021. 19:05

Nakon velikog poraza socijaldemokratskog premijera Zorana Zaeva i albanskog partnera DUI na lokalnim izborima, Sjeverna Makedonija će najvjerovatnije uskoro i na nove parlamentarne izbore.

Nakon što je njegova stranka SDSM izgubila Skoplje i još Ohrid, Bitolj i Đevđeliju (pobijedila samo u sedam opština), a albanska Demokratska unija za integraciju dva najveća albanska grada u Makedoniji, Tetovo i Gostivar, Zaev je podnio ostavku.

Ključan je bio poraz u glavnom gradu Skoplju, gde je trijumfovala nezavisna kandidatkinja Danela Arsovska (42), koju je podržala makedonska desničarska opoziciona stranka VMRO DPMNE (pobijedili u 20 opština) i njeni albanski partneri Alijansa za Albance i stranka Besa.

Prva žena gradonačelnica Skoplja

Danela Arsovska prva je žena na čelu makedonskog glavnog grada u istoriji, smatraju je proevropskom političarkom, pa iako je na vlast došla uz pomoć makedonskih desnih radikala, mnogi se već sada pitaju kako će izgledati njihova neformalna koalicija, ko i šta je ona njima obećala, a šta oni od nje traže. Doduše, ona je već obavila ono što je njima njena pobjeda značila - rušenje Zaeva i novi parlamentarni izbori.

Naime, Arsovska je članica Nacionalnog vijeća za evrointegracije i svojevremeno prva žena predsjednica makedonske Privredne komore. Mlada pravnica i ekonomistkinja osim u Makedoniji školovala se i na Oksfordu te na Univerzitetu Šefild, a ima i impresivnu međunarodnu karijeru.

Arsovska je od 2016. članica komisije Svjetske banke ICSID u Vašingtonu, a od 2017. članica suda OESS-a za pomirenje i arbitražu u Ženevi i predstavnica Sjeverne Makedonije u Međunarodnoj trgovačkoj komori (ICC).

"Bugarska afera"

Kampanja za izbor gradonačelnika Skoplja bila je prljava, ali je Arsovska uspjela da preživi tzv. bugarsku aferu. Naime, njen konkurent iz vladajućeg SDSM-a Petre Šilegov optužio je nju i njenog supruga da su još 2011. dobili bugarsko državljanstvo.

Naime, SDSM je objavio bugarsku ličnu kartu za koju je tvrdio da pripada Arsovskoj. Zaev je u jednom programu rekao da je "ubijeđen da Arsovska ima bugarsko državljanstvo" i pozvao je da se povuče iz trke. Upravo poruke "Skoplju ne treba bugarski gradonačelnik" osvanule su sljedećeg jutra na društvenim mrežama, a birači su pozvani da se ujedine i ponovo donesu pobjedu Šilegovu, prenosi makedonski DW.

Arsovska je to demantovala, rekavši da nema bugarsko državljanstvo i da njeno ime nije Danijela, već Danela. Ne samo da nije planirala da se povuče iz trke, već je takođe najavila tužbe za napade na nju. Optužila je Zaeva da je prodao interese Makedonije i da on i njegova porodica imaju firme u Bugarskoj.

Cijela situacija je proključala kada se Bugarska pridružila kampanji, braneći Arsovsku putem medija.

Optužbe SDSM na račun Arsovske list Trud nazvao je "verbalnim linčom nad Bugarkom u Skoplju". List 24 časa je, pak, tvrdio da je provjerio bazu podataka bugarskog MUP-a sa podacima o ličnim kartama koje je objavio SDSM, ali da tamo nisu pronašli Danijelu Arsovsku sa naznačenim brojem dokumenta, niti sa datumom rođenja.

Rezultati izbora su pokazali da joj "bugarska afera" nije naudila na izborima. Govori engleski, njemački i bugarski.

Pred Sjevernom Makedonijom teški su dani, a sada je pitanje i hoće li i kako reagovati Brisel, jer lokalni izbori najava su dolaska ultradesničarskog, antievropskog i proruskog VMRO-a ponovo na vlast, prenosi Jutarnji.hr.

Pitanje je svakako hoće li se Arsovska sada na krilima ove pobjede zadovoljiti Skopljem ili će i ona pokušati nešto na nacionalnom nivou.

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина