Zamjenik gradonačelnika Vukovara

Kolar: Izbacivanje ćirilice iz Vukovara je odluka protiv ljudskosti

  • Извор: СРНА
  • 29.12.2022. 22:06

Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar ocijenio je večeras da odluka Gradskog vijeća o ukidanju dvojezičnosti u tom gradu predstavlja ogroman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata u ovoj lokalnoj zajednici, te je protiv ljudskosti jer je pogažen minimum ljudskih prava.

Kolar je naglasio da ovom odlukom nije pružena prilika za bolje sutra u Vukovaru.

Prema njegovim riječima, rezultat popisa stanovništva je onakav kakav je, ali uvijek postoji mogućnost da se manjini daju neka prava ukoliko to želi većina, prenose hrvatski mediji.

"Ovdje takve volje nije bilo. Pogažen je minimum ljudskih prava, ali to ostaje na svijesti onih koji su podržali ovakvu odluku", rekao je Kolar, koji je i predsjednik vukovarske Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/.

On je napomenuo da se tokom rasprave na sjednici Vijeća osjećala među vladajućima jedna ogromna nezainteresovanost za tu temu, te da nije prisustvovao ni gradonačelnik Ivan Penava, što, kako je rekao, dovoljno govori o svemu.

Gradsko vijeće Vukovara donijelo je odluku o izmjenama gradskog statuta kojima se brišu odredbe o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma, te stavilo van snage odluku o ostvarivanju ravnopravne upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara.

Odluka o izbacivanju ćirilice i srpskog jezika iz službene upotrebe donesena je na osnovu rezultata popisa stanovništva u Hrvatskoj, kojim je utvrđeno da u Vukovaru živi 29,73 odsto Srba, a za status službenog jezika potrebno je da ih bude jedna trećina.

Тагови: