Окрећу се приватним

Комшије укидају државни пензиони фонд?

  • Извор: Б92
  • 12.10.2023. 12:41

Црна Гора планира да укине уплату доприноса за пензије и да се потпуно окрене приватним пензионим фондовима.

Ово је један од циљева програма "Европа сад 2", а све у складу са одлуком Европске уније из 2015. године да се до 2035. укину сви државни пензиони фондови. Све ово утицаће и на немали број пензионера из Србије који су радни вијек провели у сусједној нам земљи.

Аналитичар Олег Филиповић, међутим, истиче да би свему овоме требало да претходе прецизне анализе и измена закона. Он наводи и да је пензиони систем у ЕУ, у зависности од земље до земље, дефинисан различито.

Нови рат – нове цијене

Нови рат – нове цијене

"Тако у Њемачкој постоји тростубни пензиони систем што у суштини значи да имамо обавезни државни пензиони фонд, као први стуб. Други, да послодавци уплаћују један дио средстава и у приватни пензиони фонд и трећи стуб је базиран на одлуци запосленог да самостално један дио, у односу на различите понуде, пласира у приватни пензиони фонд. У Француској, као другој водећој земљи ЕУ, постоји само државни фонд. Заједничко за Француску, Њемачку и Црну Гору је да се јављају недостајућа средства за функционисање државних фондова", каже Филиповић.

Јефтиније гориво у Републици Српској

Јефтиније гориво у Републици Српској

Он објашњава да би један државни пензиони фонд у идеалним условима могао да функционише, неопходно је да четири радна мјеста покривају једну пензију. С обзиром да то више није случај, јавља се тај недостатак средстава. Француска је да би надокнадила та недостајућа средства подигла старосну границу за одлазак у пензију, што је резултирало огромним протестима.

"Задатак сваког пензионог фонда, па и државних је тај да у идеалним условима инвестира новац прикупљен на тај начин, на западном тржишту, а то се огледа у инвестицији државне обвезнице зато што је та врста инвестиције најмање ризична, али уједно доноси и најмањи принос", поручује Филиповић.

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

Управо, смањени приливи по основу доприноса су утицали, како је додао, на ту препоруку ЕУ да до 2035. године сви фондови буду приватни.

"У Црној Гори тренутно је недостајућих средстава око 40 милиона евра, које се покривају из државног буџета. По званичној статистици, два радника покривају једног пензионера. Да би пензиони фондови профункционисали, неопходно је створити предуслове, односно регулисати тржиште", казао је Филиповић.

Нуди плату скоро 5.000 марака, не треба чак ни искуство

Нуди плату скоро 5.000 марака, не треба чак ни искуство

У Црној Гори и сада функционише пуно осигуравајућих компанија које у оквиру својих понуда нуде и животно осигурање.

"То је такође један вид пензије плус. Са друге стране, то нам говори да треба изменити Закон о фондовима, оснивању фондова, оснивачком капиталу и најважније менаџмент компанијама које њима управљају. Са друге стране, треба направити границу између пословања осигуравајућих компанија и фондова", прецизира Филиповић.

Сматра да Закон о пензионом фонду треба променити, без обзира да ли ће доћи до укидања доприноса или не.

Данас је Михољдан – ово није добро радити данас

Данас је Михољдан – ово није добро радити данас

"Постојећи пензиони фонд би имао своју сврху за време старе државе и као такав у том временском периоду он је инвестирао у државне компаније, а у некима био чак и већински власник. У овом моменту он је само прелазни рачун од државног трезора према пензионерима", казао је Филиповић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)