DPS uzdrman ulazi u drugi krug

Kraj?

  • Извор: АТВ
  • 20.03.2023. 00:13

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore odlučiće glasači 2. aprila u drugom krugu gdje će se aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću suprotstaviti Jakov Milatović.

Koliko je s pravom Milatović izjavio nakon prvog kruga da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju ponajviše će odlučiti kandidati koji su ispali iz borbe  za predsjednika.

Najviše će o tome odlučiti lider DF-a Andrija Mandić koji je već izjavio da daje punu podršku kandidatu Pokreta "Evropa sad!" Jakovu Milatoviću.

Đukanović je osvojio preko 120.000 glasova. U poređenju sa prethodnim godinama ova brojka je daleko manja. Nakon predsjedničkih izbora 2018. godine već u prvom krugu lider DPS-a slavio je sa preko 180.000 glasova (procentualno 53,90%), dok je Mladen Bojanić oko koga je bila okupljena opozicija osvojio 112.000 glasova.

Da je politika DPS-a uzdrmana vidjelo se još 2020. godine kada je udružena opozicija uspjela da preuzme kontrolu nad parlamentom. I tada je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista bila individualno najjača partija sa 143.000 glasova, ali udružena opozicija je brojčano osvojila više glasova.

Kao i sada, DPS je 2020. godine održao 35 odsto glasova. Za pretpostaviti je da će Đukanović u drugom krugu povećati broj glasova, međutim, nije sigurno da će održati prednost u odnosu na Milatovića.

Glasači koji su u prvom krugu prednost dali Andriji Mandiću (19,3 odsto) i Aleksi Bečiću (10,9 odsto), uz sugestije lidera partija preusmjeriće svoje glasove Jakovu Milatoviću što će biti dovoljno da nezavisno od drugih stranaka koje pripadaju istom korpusu, obezbijedi sigurnu pobjedu Milatoviću.

Koliko je to realna mogućnost govori i pomalo gorak osmijeh Mila Đukanovića koji se simbolično zahvalio građanima i proglasio uspješne izbore za njega i DPS.

Slika u kojoj je 120.000 glasova baš ono što je Đukanović htio kao što kaže, daleko je od realnosti. Ponajbolje je tome svjedočio aplauz pristalica DPS-a nakon ovog proglasa predsjednika Crne Gore, koji ni trenutka nije ohrabrio Đukanovića.

Ovaj "vrijedan" rezultat kako kaže, daleko je od uspješnog. Važno je napomenuti kako je opozicija i na izborima 2018. godine pokušavala izbornu trku odvući u drugi krug gdje bi i imali neku šansu za pobjedu. Tada im to nije pošlo za rukom, ali u ovom izbornom ciklusu jeste.

Do sada je DPS od početka 2000-ih na predsjedničkim izborima raspolagao sa preko 160.000 sigurnih glasača. Izuzetak je 2003. godina kada dolazi i od promjene izbornog zakona, ali i tada je Filip Vujanović osvojio 140.000 glasova. Takođe, do ovih izbora DPS je kroz parlamentarnu većinu držao sve poluge vlasti, dok u ovu trku Đukanović ulazi bez DPS-ove Vlade.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)