DPS uzdrman ulazi u drugi krug

Kraj?

 • Izvor: ATV
 • 20.03.2023. 00:13

Ko će biti novi predsjednik Crne Gore odlučiće glasači 2. aprila u drugom krugu gdje će se aktuelnom predsjedniku Milu Đukanoviću suprotstaviti Jakov Milatović.

Koliko je s pravom Milatović izjavio nakon prvog kruga da će 2. aprila poslati Đukanovića u političku penziju ponajviše će odlučiti kandidati koji su ispali iz borbe  za predsjednika.

Najviše će o tome odlučiti lider DF-a Andrija Mandić koji je već izjavio da daje punu podršku kandidatu Pokreta "Evropa sad!" Jakovu Milatoviću.

Đukanović je osvojio preko 120.000 glasova. U poređenju sa prethodnim godinama ova brojka je daleko manja. Nakon predsjedničkih izbora 2018. godine već u prvom krugu lider DPS-a slavio je sa preko 180.000 glasova (procentualno 53,90%), dok je Mladen Bojanić oko koga je bila okupljena opozicija osvojio 112.000 glasova.

Da je politika DPS-a uzdrmana vidjelo se još 2020. godine kada je udružena opozicija uspjela da preuzme kontrolu nad parlamentom. I tada je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista bila individualno najjača partija sa 143.000 glasova, ali udružena opozicija je brojčano osvojila više glasova.

Kao i sada, DPS je 2020. godine održao 35 odsto glasova. Za pretpostaviti je da će Đukanović u drugom krugu povećati broj glasova, međutim, nije sigurno da će održati prednost u odnosu na Milatovića.

Glasači koji su u prvom krugu prednost dali Andriji Mandiću (19,3 odsto) i Aleksi Bečiću (10,9 odsto), uz sugestije lidera partija preusmjeriće svoje glasove Jakovu Milatoviću što će biti dovoljno da nezavisno od drugih stranaka koje pripadaju istom korpusu, obezbijedi sigurnu pobjedu Milatoviću.

Koliko je to realna mogućnost govori i pomalo gorak osmijeh Mila Đukanovića koji se simbolično zahvalio građanima i proglasio uspješne izbore za njega i DPS.

Slika u kojoj je 120.000 glasova baš ono što je Đukanović htio kao što kaže, daleko je od realnosti. Ponajbolje je tome svjedočio aplauz pristalica DPS-a nakon ovog proglasa predsjednika Crne Gore, koji ni trenutka nije ohrabrio Đukanovića.

Ovaj "vrijedan" rezultat kako kaže, daleko je od uspješnog. Važno je napomenuti kako je opozicija i na izborima 2018. godine pokušavala izbornu trku odvući u drugi krug gdje bi i imali neku šansu za pobjedu. Tada im to nije pošlo za rukom, ali u ovom izbornom ciklusu jeste.

Do sada je DPS od početka 2000-ih na predsjedničkim izborima raspolagao sa preko 160.000 sigurnih glasača. Izuzetak je 2003. godina kada dolazi i od promjene izbornog zakona, ali i tada je Filip Vujanović osvojio 140.000 glasova. Takođe, do ovih izbora DPS je kroz parlamentarnu većinu držao sve poluge vlasti, dok u ovu trku Đukanović ulazi bez DPS-ove Vlade.

 • 14:50 Serija: Igra sudbine (R)

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 15:40 Serija:Prevrtljivo srce

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.