Portparol Moskovske patrijaršije

Lejgoda: Patrijarh Vartolomej namjerava da legalizuje još jedan raskol

  • 16.01.2020. 16:02

Carigradski patrijarh Vartolomej riješio je da zabije nož u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi, legalizacijom raskola u Sjevernoj Makedoniji, rekao je portparol Moskovske patrijaršije Vladimir Lejgoda.

Lejgoda je naveo da je patrijarh Vartolomej podržao žalbeni postupak (nekanonske) Makedonske pravoslavne crkve, javlja Sputnjik.

"Očigledno je odlučio da se stavi u funkciju političkih elita koje koriste religiju u svojim igrama. To je u suštini zabadanje noža u leđa Srpskoj pravoslavnoj crkvi kojoj već prijeti progon u Crnoj Gori", rekao je Lejgoda.

On je naveo da je svrha nedavnog sastanka patrijarha Vartolomeja sa predsjednikom prelazne Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim i nekadašnjim premijerom Zoranom Zaevom bila da se razmotri mogućnost za ponovnim uspostavljanjem regularnosti u crkvi Sjeverne Makedonije, pod imenom Ohridska arhiepiskopija.

Nakon tog sastanka odlučeno je da se delegacija Srpske pravoslavne crkve i crkve u toj zemlji pozovu pred Svetu stolicu Vaseljenske patrijaršije na konsultacije, u nastojanju da se postigne rješenje.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.