Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Spomenici u Vukovaru demolirani da bi se zatrli tragova srpskog postojanja

  • 12.01.2023. 11:41

Rušenje spomenika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru je smišljena akcija da bi se zatrli tragovi viševjekovnog postojanja srpskog naroda u tom gradu u Hrvatskoj, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Linta je ukazao da je ovo treći vandalski incident na istoj lokaciji u prethodna tri mjeseca i pozvao Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu da najoštrije osudi taj bezumni čin i traži od hrvatske Vlade da nadležni organi u što kraćem roku pronađu i adekvatno kazne organizatore i počinioce u sva tri slučaja.

"Pored toga, Predstavništvo Evropske komisije u Zagrebu treba da pošalje jasnu poruku da Hrvatska ima obavezu da obezbijedi potrebna sredstva za sanaciju odnosno obnovu porušenih spomenika", rekao je Linta.

Linta je ukazao da je srpsko groblje u Vukovaru staro više od 200 godina i jedan od najstarijih dokaza postojanja srpskog naroda u gradu Vukovaru.

"Imena preminulih većinom su bila ispisana na ćirilici. Pošto su uništeni veoma teški spomenici opravdano je pretpostaviti da to nije moglo da učini jedno lice", naveo je Linta, ocijenivši da su spomenici porušeni s ciljem da se unese dodatni strah među preostale Srbe.

On je dodao da su u prvom vandalskom incidentu nepoznati počinioci demolirali nekoliko spomenika, dok je u drugom uništena ikona koja se nalazi na zavjetnom krstu u centru starog groblja, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

"Policija nije pronašla počiniice što jasno pokazuje da za Srbe ne važi zakon", rekao je Linta.

Za vrijeme božićnih praznika na srpskom pravoslavnom groblju u Vukovaru devastirano je 13 spomenika, o čemu je obavještena policija nakon čega je izvršen uviđaj, saopšteno je ranije iz Eparhije osječko poljske i baranjske.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.