Predsjednik Saveza Srba iz regiona

Linta: Neprihvatljivo stalno hapsiti Srbe

  • Извор: СРНА
  • 03.07.2023. 18:53

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da Srbija treba da pokrene razgovor sa Hrvatskom i jasno kaže da je neprihvatljivo da hrvatsko pravosuđe stalno hapsi Srbe, otvara nove istrage, podiže lažne optužnice i donosi osuđujuđe presude u montiranim sudskim postupcima.

Linta smatra da Hrvatska nedavnim hapšenjem dvojice Srba iz Baranje nastavlja sa planskim širenjem straha među preostalim Srbima koji tamo žive, kao i među prognanim Srbima koji žive u Srbiji i širom svijeta.

On je pojasnio da su uhapšeni pod optužbom da su navodno počinili ratne zločine 1991. godine nad pripadnicima Zbora narodne garde, te da je jasno da su to nevini ljudi jer je nevjerovatno da bi neko ko je ubijao hrvatske vojnike 1991. sve ove godine ostao da živi u Hrvatskoj.

Linta je pozvao Ministartsvo spoljnih poslova Srbije da uputi oštar protest Hrvatskoj zbog hapšenja dvojice Srba iz Baranje i jasno kaže da je takvo ponašanje hrvatskih vlasti prema pripadnicima srpske zajednice neprihvatljivo.

Linta je istakao da Vlada Srbije treba da osnuje Kancelariju za pomoć osumnjičenim, optuženim i osuđenim Srbima za ratne zločine.

Dačić: Srbija se protivi napadima i pokušajima rušenja Srpske

Dačić: Srbija se protivi napadima i pokušajima rušenja Srpske

On je dodao da bi cilj te kancelarije bio da pruža besplatnu stručnu, pravnu pomoć i finansijsku podršku osumnjičenim, optuženim i osuđenim Srbima da dokažu nevinost i skinu ljagu ratnog zločinca sa svog imena.

Prema njegovim riječima, Ambasada Srbije u Hrvatskoj treba da pruži svu stručnu i finansijsku pomoć uhapšenim Srbima, kao i ostalim Srbima koji se nalaze u hrvatskim zatvorima zbog navodnih ratnih zločina.

Prema podacima udruženja "Veritas", na osnovu međunardnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu uhapšeno je najmanje 187 Srba, od koji su 74 izručena Hrvatskoj.

Trenutno se u hrvatskim zatvorima zbog navodnih ratnih zločina nalaze 33 Srbina, od kojih je 16 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom ili optužbom. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина