“Глобал фајерпауер”

Листа најмоћнијих војски свијета: Гдје су БиХ, Србија и Хрватска

  • Извор: Агенције
  • 19.12.2023. 14:10

“Глобал фајерпауер”, познати портал који се бави анализом војски земаља широм свијета, објавио је најновију ранг-листу најмоћнијих оружаних снага у 2023.

На листи је 145 земаља, пореданих на основу њихове војне моћи, а приликом израде листе у обзир су узети различити фактори, као што су обим софистицираности војне опреме, финансије, географија и ресурси.

Рангирање узима у обзир и факторе као што су количина војне опреме и трупа које свака земља има, као и њихов финансијски положај, географија и расположиви ресурси.

Међутим, неопходно је навести да је листа направљена на основу конвенционалног наоружања, док нуклеарни капацитети нису узети као одлучујући фактор.


Српска докторица упозорава на болести које се преносе преко меса

Српска докторица упозорава на болести које се преносе преко меса

Како преноси "Јаху њуз", "Глобал фајерпауер" наводно користи више од 60 фактора за генерисање података.

Ипак, постоје и војни аналитичари који сматрају да ова листа није потпуно реална, односно да не одражава у потпуности стварне војне капацитете и моћи рангираних земаља.

На примјер, Алекс Кочаров, аналитичар ризика у С & П глобал маркет интелиџенс, рекао је да је листа која је направљена заправо одраз "перцепције, а не стварна слика", јер многе информације нису доступне да би се независно провјериле, а тичу се састављања списка.

Такође, др Метју Форд, бивши сарадник са Вест Поинта и ванредни професор на Шведском универзитету одбране, изнио је сличан став.

Подаци, како је рекао, пропуштају факторе као што су обука и образовање војске, њени обавјештајни удари или ефикасност њене командне структуре.

"Многе од ових ствари су тешки параметри за квантификацију јер су вјероватно познати војним планерима у овим одређеним земљама, али не нужно и спољним посматрачима", рекао је он.

Ко је најбољи, а ко најгори:

Према листи најмоћнијих војски у 2023. години, сасвим очекивано на првом мјесту су САД, а затим слиједе Русија, Кина, Индија, Велика Британија, Јужна Кореја, Пакистан, Јапан, Француска, Италија, Турска, Бразил, Индонезија, Египат, Украјина, Аустралија, Иран, Израел, Вијетнам, Пољска, Шпанија, Саудијска Арабија, Тајван, Тајланд и Њемачка.

То је листа 25 најмоћнијих.


Нафта скупља: Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској

Нафта скупља: Хоће ли се ускоро мијењати цијене горива у Српској

Што се тиче Војске Србије, она се нашла на 58. мјесту и оцијењена је као земља која побољшава свој положај на овој листи најмоћнијих војски свијета. Примјера ради, 2017. у тадашњем извјештају "Глобал фајерпауера" Србија је била тек на 83. мјесту, а Хрватска на 68.

Иза себе Србија је оставила, ако посматрамо земље региона, Бугарску на 59, Хрватску, која је на 69. мјесту и оцијењена је као земља која квари свој положај, али и Словенију која је на 86. мјесту.

Црна Гора је тек на 128. мјесту, а БиХ на 133. мјесту.

Више мјесто, односно јачу војску од Србије, када је о региону ријеч, имају једино Румунија која је на 47. мјесту и Мађарска која је на 54. мјесту.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.