Jedan od tri preostala prijedloga

Makedonija dobija novo ime

  • 12.06.2018. 08:36

Za danas je najavljen novi telefonski razgovor makedonskog i grčkog premijera Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa o budućem imenu Makedonije.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izjavio je da je Zaev odabrao ime za ovu bivšu jugoslovensku republiku, te da je riječ o jednom od tri preostala prijedloga posrednika UN Metju Nimica - Republika Gornja Makedonija, Republika Nova Makedonija i Republika Sjeverna Makedonija. 

On je odbio da navede koje je tačno ime odabrao makedonski premijer. 

U intervjuu za televiziju "Kontra" Kocijas je ocijenio da je jučerašnji telefonski razgovor bio "odlučujući korak" za rješavanje dugogodišnjeg spora. 

Razgovor dvojice premijera uslijedio je poslije desetodnevnog "ćorsokaka" u koji su pregovori zapali nakon što je objavljeno da su strane na korak od dogovora oko budućeg imena Makedonije.

Skoplje i Atina se nadaju da bi problem koji već više od četvrt vijeka potresa odnose dvije države mogao biti riješen do ljeta, čime bi bila uklonjena najveća prepreka za ulazak Makedonije u NATO. 

Već 27 godina UN pokušavaju da pronađu kompromisno rješenje za naziv Makedonije. Atina ne priznaje naziv "Republika Makedonija" i tvrdi da je to ime sjeverne grčke provincije još od antičkih vremena. Grčka je zbog toga blokirala prijem Makedonije u NATO. 

Zbog spora sa Grčkom, Makedonija je poslije proglašenja nezavisnosti, 1991. godine, primljena u UN pod privremenim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.