Da potvrdi odluku vaseljenskog patrijarha

Mediji: SPC na Saboru priznaje makedonsku crkvu?

  • Извор: Курир
  • 14.05.2022. 22:09

Sabor SPC trebalo bi i zvanično da potvrdi odluku vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

Odluka se tiče priznanja autonomne Ohridske arhiepiskopije umjesto dosadašnje nepriznate tzv. Makedonske pravoslavne crkve (MPC).

Time bi, konačno, 55 godina poslije raskola trebalo da padne i pomirenje sa crkvom u Sjevernoj Makedoniji, nezvanično saznaje Kurir.

"Srpska crkva priznaće jedinstvo sa dosadašnjim raskolnicima u Sjevernoj Makedoniji u okviru Ohridske arhiepiskopije. To je htjela i sama da učini, ali ju je namjerno preduhitrio vaseljenski patrijarh Vartolomej, koji je želio da ispadne da je isključivo zahvaljujući njemu donijeta ova odluka o kanonskom priznanju klirika dosadašnje raskolničke crkve u Sjevernoj Makedoniji. A istina je da jerarhija SPC, s patrijarhom Porfirijem na čelu, bila spremna da se dogovori o crkvenom zajedništvu s raskolnicima, a o čemu je direktno i indirektno u više navrata razgovarano u prethodnom periodu, a čak i početkom maja, kada su se u Nišu sastali patrijarh Porfirije i arhiepiskop Stefan, u pratnji jerarha obje crkve", kaže izvor iz SPC za "Kurir".

Dodaje i da će priznanje SPC značiti i to da će unutar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (PAO) biti ozbiljne kadrovske promene.

"PAO je bila autonomna arhiepiskopija u Sjevernoj Makedoniji, priznata od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i svih pomjesnih crkava, a oni su samo morali da pominju srpskog patrijarha na liturgiji, kao i sve ostale arhepiskope i patrijarhe u pravoslavnom svijetu. Sada će PAO praktično preuzeti dosadašnja raskolnička jerarhija u Sjevernoj Makedoniji s dosadašnjim raskolničkim arhiepiskopom Stefanom na čelu i zvaće se Ohridska arhiepiskopija. A dosadašnji arhiepiskop PAO Jovan (Vraniškovski) biće penzionisan, između ostalog i zbog teškog zdravstvenog stanja, kome je doprinio i dugogodišnji progon od makedonskih vlasti, uključujući i višegodišnju robiju".

Ostala trojica episkopa Marko, David i Joakim, koji su bili najbliži saradnici Vraniškovskog, kako navodi izvor Kuria, dobiće na upravu ili neki od manastira unutar Sjeverne Makedonije, pa će zadržati episkopski čin, ili će pak dobiti eparhije unutar Ohridske arhiepiskopije.

"Plan SPC je bio da se negde pri kraju ovogodišnjeg zasjedanja Sabora prizna jedinstvo sa do sada raskolnicima u Sjevernoj Makedoniji i da zajedno služe prvu svetu arhijerejsku liturgiju kojom bi označili pomirenje i obnovu zajedništva", kaže izvor i dodaje da SPC svakako nema nikakvu imovinu u Sjevernoj Makedoniji jer joj je sve što je imala oteto još u vrijeme komunističke vladavine.

Podsjetimo, episkop zvorničko-tuzlanski Fotije u besjedi na Đurđevdan, 6. maja, rekao je i da će se na zasjedanju Sabora SPC nepriznata MPC vratiti kanonskom jedinstvu sa SPC.

"Ovih dana bio sam u pratnji Njegove svetosti (Porfirija). Imali smo susret s predstavnicima Makedonske pravoslavne crkve u Niškoj eparhiji. To je jedan interesantan dijalog ljubavi, vjere i nade. I nadamo se, ako bog da, to bi moglo da se desi, ali prvo treba da se svi pomolimo: da se Makedonska pravoslavna crkva, tj. Ohridska arhiepiskopija, možda ponovo u maju, tokom Sabora u Beogradu, vrati u kanonsko jedinstvo sa SPC, a time i kanonskome jedinstvu sa svim pomjesnim pravoslavnim crkvama u Vaseljeni", rekao je Fotije.

Podsjetimo, svečano zasjedanje Sabora počinje u Sremskim Karlovcima, gdje je sutra svečana sjednica, a u ponedjeljak će radni dio Sabora biri nastavljen u Hramu Svetog Save u Beogradu.


Тагови: