Predsjednik Hrvatske

Milanović: Hrvatska i Slovenija mogu pomoći regionu u integraciji u EU

  • Извор: СРНА
  • 11.09.2023. 21:44

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da Hrvatska i Slovenija mogu pomoći da se zapadni Balkan priključi EU i da "filozofija odugovlačenja i otezanja više ne traje predugo".

Milanović je na konferenciji za novinare u Skoplju, gdje je učestvovao na Samitu Brdo-Brioni, rekao da je "neobjašnjivo" da je Ukrajina prošle godine dobila status kandidata prije BiH.

"Atmosfera na sastanku je bila dobra, bolja nego posljednja dva puta. To je bilo primjetno i to je ohrabrujući znak, razgovaralo se o temama koje spajaju ili imaju takav potencijal, a o onima drugima nije jer je iskustvo pokazalo da je to kontraproduktivno ili štetno“, dodao je Milanović.

Na Samitu je usvojena deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da EU, kao i zapadni Balkan, treba da budu spremni za proširenje u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 2030. godine kako bi se taj cilj ostvario.

Usvojen je i akcioni plan koji uključuje ideju o ukidanju rominga za zemlje zapadnog Balkana i pridruživanje zapadnobalkanskih zemalja evropskom mehanizmu za pomoć kod prirodnih nepogoda.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: