Miodrag Linta

"Milanović je odlikujući Matuzovića ponovo uvrijedio srpske žrtve"

  • Извор: СРНА
  • 21.07.2022. 17:45

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta rekao je da je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odlikujući generala Đuru Matuzovića, koji je pred pravosuđem u BiH optužen za ratni zločin nad Srbima u Orašju, opet uvrijedio srpske žrtve i članove njihovih porodica.

Linta je istakao da je u Hrvatskoj jedan od najvažnijih pokazatelja patriotizma veličanje ratnih zločinaca s jedne strane i negiranje, prećutkivanje, vređanje i omalovažavanje srpskih žrtava s druge strane, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona.

On je ocijenio da Milanović, koji je sinoć dodijelio činove i odlikovanja hrvatskim ratnim veteranima, na ovaj način nastoji steći jeftine političke poene u biračkom tijelu.

Linta je naveo da Hrvatska živi duboko zarobljena u svojoj zločinačkoj prošlosti i da nema snage da postane istinski demokratska država u kojoj će se procesuirati ratni zločinci, a sve žrtve bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost jednako poštovati.

On je podsjetio da je Milanović prošle godine vratio odlikovanja i osvjedočenom ratnom zločincu Branimiru Glavašu kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo pravosnažnu presudu na inače malu zatvorsku kaznu od osam godina za ratni zločin likvidacije srpskih civila u Osijeku.

"Etnički motivisan Ustavni sud je to učinio ne zato što činjenice nisu bile precizno utvrđene, nego zato što presuda tobože nije jasno precizirala kada je počeo rat u Hrvatskoj. I takvog ratnog zločinca veliča hrvatski predsjednik", ukazao je Linta.

Odlikovani general Đuro Matuzović je pred pravosuđem u BiH optužen da je tokom 1992. i 1993. godine sa grupom hrvatskih oficira i vojnika počinio monstruozni ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Orašju

Тагови: