Predsjednik Hrvatske

Milanović Plenkoviću: Braco, nemaš morala, idi u Ukrajinu pa se bori

  • Извор: РТС
  • 20.12.2022. 13:17

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je, komentarišući odbijanje Sabora da potvrdi Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, poručio da je sukob u Ukrajini "rusko-američki rat", a premijeru Andreju Plenkoviću da, ako ima morala, ode u Ukrajinu da se bori.

Zoran Milanović navodi da hrvatska Vlada ima kontinuitet razaranja Ustava.

"Prvo je (ministar spoljnih poslova Gordan) Grlić Radman otišao po nalogu Plenkovića u Brisel, odgrao jednu minijaturu gdje je prihvatio obavezu iz srži nacionalne sigurnosti i odbrane bez saglasnosti predsjednika RH, što je protvustavno. Onda mi se nije obratila Vlada, to je u našem odgovoru i navedeno – da nam se obrate na ustavan način. Navedeno je i da imam određena razmišljanja, oprez i da možemo razgovarati o tome, ali to je manirom sociopata Plenković gurnuo Saboru s moralnom ucjenom s najgroznijom rečenicom: to je za mene win-win", rekao je Milanović.

Naglasio je da neće napadati niti kritikovati one koje su glasali za taj prijedlog obuke, nego će ih pozvati na razmišljanje o onome što su napravili.

"Veliki kombinator je rekao: mi vas gledamo. Stvarno? I mi vas i naš pogled je bistriji. Kakva je to poruka? Što to znači? Ima li netko odgovor? Tko nas gleda? UDBA iz koje je potekao? Drugo, tko nas to gleda – HDZ? HDZ to uopšte ne zanima, njih zanima 'u se na se i poda se". Gledaju nas Plenkovićevi gazde iz Brisela, najnetalentovanija generacija političara u starijoj povijesti. Ljudi koji apsolutno nisu svjesni posljedica onog što rade i onog što se ranije događalo. Za mene je procjena oportunističkog nacionalnog interesa Hrvatske najvažnija", poručio je predsjednik Hrvatske.

"Ko nas prati, braco? Gledamo i mi tebe, tvoj ideološki put. Ti nam stalno nabijaš moralne ucjene. A sam nemaš morala, potpuno si amoralan. Odi u Ukrajinu pa se bori", rekao je Milanović o Plenkoviću.

"Ukrajina nije saveznik"

Na pitanje je li Hrvatska trebala da ostane među pet zemalja koje ne žele da učestvuju u misiji EUMAM, dok ostale 22 zemlje članice to čine, Milanović je odgovorio: "Apsolutno je trebala."

"Ukrajina nije saveznik. Silom je se pokušava napraviti. Cinično joj se daje status kandidata EU. To je današnja EU. Jad, nula", poručuje Milanović.

"Problem je pljačka u Hrvatskoj, a ne Ukrajina", rekao je hrvatski predsjednik i dodao kako je ogroman problem u Hrvatskoj i inflacija, jer pada vrijednost novca koji građani imaju u bankama i za taj novac se može znatno manje kupiti. 

"Tražite pismo koje je (visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep) Borelj poslao Grliću Radmanu na jedan pristojni zahtjev. Neka vam da, mora vam dati, a ako vam ne da on, dat ću vam ja. Vidjećete kako razgovara EU službeno sa punopravnom članicom, laže se, izmišljaju se rezolucije", rekao je Milanović.

"Tretiraju nas kao gluvo-slijepe budale"

"Tretiraju nas kao gluvo-slijepe budale. Ispričavam se gluvo-slijepima koji su neki dan bili kod mene, oni nisu budale", dodao je Milanović.

Podsjeća da su uhapsili potpredsjednicu Evropskog parlamenta. "Ko ju je pratio? To je fašizam", dodaje. 

"Ko je izabrao (Ursulu) fon der Lajen?", rekao je o šefici Evropske komisije i dodao da su to "obični birokrati koje niko nije izabrao".

"Prepoznajem laž bolje nego neurohirurg kad EU krene lagat", poručuje Milanović i dodaje da se on razlikuje od (mađarskog premijera Viktora) Orbana, ali da ga brani jer "bezbojni birokrati terorišu države".