Sa predstavnicima tri konstitutivna naroda

Milanović: Posredovanje Hrvatske, Turske i Srbije ima realne izglede za uspjeh u BiH

  • Извор: СРНА
  • 20.01.2022. 13:12

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovo je izrazio spremnost da zajedno sa predsjednicima Turske i Srbije, Redžepom Tajipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem, i političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH pokušaju da postignu dogovor o prevazilaženju aktuelne situacije.

Portparol hrvatskog predsjednika Nikola Jelić istakao je da Milanović vjeruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh.

Iz Kabineta hrvatskog predsjednika naveli su da je za Hrvatsku ključno da se Hrvatima u BiH garantuje legitimna zastupljenost u institucijama vlasti i da se prestane sa preglasavanjem.

"Predsjednik Milanović je u novembru prošle godine podržao posredovanje trojice predsjednika - Hrvatske, Srbije i Turske - smatrajući da takav format može pomoći dogovoru tri konstitutivna naroda u BiH - Hrvata, Srba i Bošnjaka", rekao je Nikola Jelić.

On je za zagrebački "Večernji list" izjavio da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brine o položaju Hrvata u BiH, kao što joj je i strateški interes cjelovita i stabilna BiH sa tri ravnopravna konstitutivna naroda.

"Predsjednik Milanović predlagao je posredovanje trojice predsjednika isključivo s ciljem da se osigura ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i njihova legitimna zastupljenost u institucijama vlasti", rekao je Jelić.

Nakon susreta Vučića i Erdogana u Ankari, gdje je bilo riječi o ovoj temi, Jelić kaže da je Milanoviću drago da razgovori zainteresovanih strana idu u tom smjeru i vjeruje da takav format posredovanja ima realne izglede za uspjeh.

"Ako je moguće dogovoriti posredovanje te vrste, predsjednik Milanović će učestvovati, ali pri tome očekuje i podršku Vlade Hrvatske", naveo je Jelić. 

Тагови:
  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)