Издато упозорење

Невријеме у Словенији, предложена евакуација, нестабилно и у Италији

  • Извор: Агенције
  • 30.10.2023. 22:38

Агенција за животну средину издала је данас упозорење због пљускова и јаких удара вјетра у Словенији, а у Башкој Грапи је предложена евакуација.

Посебно јаки пљускови очекују се на ширем подручју Јулијских Алпа и њиховог подножја, преноси РТВ Словенија.

Најугроженији мјештани Коритнице већ су превентивно почели да напуштају своје домове због прогнозе да би водотокови наредних дана поново могли да порасту.

Геолошки завод Словеније упозорио је да постоји повећан ризик од стварања нових и поновног активирања клизишта, преноси Танјуг.

Спрема се јако невријеме: МУП издао важно упозорење

Спрема се јако невријеме: МУП издао важно упозорење

Повећана вјероватноћа одрона односи се углавном на сјеверозападну Словенију и повећаваће се сразмјерно количини падавина.

"Упозорење се односи углавном на подручја која су била погођена недавном катастрофом, може доћи до поновног активирања дјелимично санираних или нетретираних клизишта. Људи треба да обрате пажњу на било какве промјене", рекла је геолошкиња Тина Петернел.

Метеоролог Бране Грегорчич додао је да ће се вријеме смирити тек у уторак увече.

Јако невријеме захватило сјевер Италије

Сјеверни и централни дио Италије захватило је невријеме са јаком кишом и јаким вјетром, понегдје и градом.

Црвено упозорење на олују је на снази у региону Емилија-Ромања због олуја, а наранџасто у Тоскани, Венету, Лигурији и Фурланији-Јулијској регији (ФЈК).

У Теренцу, јужно од града Парме у региону Емилија-Ромања, мост преко ријеке Таре дјелимично се срушио због пораста воде. У околини града Парме због лоших временских услова затворено је 19 школа.

Издато упозорење због вјетра

Издато упозорење због вјетра

Цивилна заштита Емилије-Ромање и регионална агенција за животну средину потврдили су за данас и уторак црвено упозорење на олују за ову земљу.

У Ђенови је клизиште затрпало дио стамбене зграде и паркирани аутомобил.

Школе су затворене на неколико мјеста у Тоскани, укључујући и лучки град Ливорно.

Италијанска агенција Анса јавила је да се очекује значајан пораст ријека у овом региону.


(Фото: РТВ Словенија)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм