Vučić i Tači u Briselu

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

  • 24.06.2018. 10:02

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači sastaće se u Briselu gdje će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine na visokom nivou. Realizacija onoga što je do sada dogovoreno, kao i budućnost dijaloga, ukratko bi trebalo da budu teme o kojima će se razgovarati.

Aleksandar Vučić i Hašim Tači na novu rundu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine dolaze na poziv šefice diplomatije EU Federike Mogerini.

Prema nezvaničnim informacijama, na stolu su otvorena pitanja poput – formiranja Zajednice srpskih opština, energetike i mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Posljednji put razgovori na tehničkom nivou su vođeni sredinom marta kada nije bilo napretka. U međuvremenu je došlo do tenzija u odnosima dvije strane.

Kako kažu upućeni, razgovori bi mogli da utiču na primjenu ranije postignutih sporazuma.

Kako javlja dopisnik RTS-a, ako sve bude po planu, razgovori bi trebalo da počnu oko 14.30 časova. Vučić bi najprije trebalo da se sastane sa Federikom Mogerini, a zatim je predviđeno da se održi zajednički sastanak sa prištinskom delegacijom.

Tema razgovora bi mogli da budu elementi sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vučić i Tači se drugi put ove godine sastaju u ovom formatu.

Uoči sastanka, predsjednik Srbije je rekao da nema prevelika očekivanja, ali da je riječ o prilici da se iznesu i zastupaju interesi Srbije i spremnost Beograda za kompromis.

Večeras bi moglo da bude poznato da li će razgovori biti korak bliže kompromisu, kako bi on mogao da izgleda i koji su sljedeći koraci u ovoj fazi dijaloga.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм