Потресно и тешко

Обиљежено 29 година од прогона Срба из Западне Славоније

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 18:56

Потресно и тешко. Као да јуче било, прича за АТВ Мирјана Абрамовић. Родне Окучане морала је напустити са двоје мале дјеце. Сјећа се, каже, да је јутро почело са пуно детонација и експлозија које су до тада биле убједљиво најјаче. У глави је у тим тренуцима безброј питања.

"Како то објаснити дјеци, како се у неколико минута, сат времена спаковати. Ту неког паковања није ни било само смо се покупили и искрено први превоз, први дечко кога сам нашла да нас повезе он нас је повезао. Било је пуцњаве у току тог нашег пута, застајкивања, страха и једини спас видјели смо у доласку на мост", прича Мирјана Абрамовић, Окучани.

Као и многи други. Боли и то што рука правде није стигла оне који су починили за овај стравични злочин. Никада, каже Крсто Жарковић не смијемо заборавити да је 68 хиљада Срба напустило Западну Славонију под притиском хрватских снага. 

"Данас у Западној Славонији по њиховом попису живи негдје око 17 хиљада, с тим да од тих 17 хиљада најмање су 10 хиљада људи са личним картама који живе ван других простора. И податак да 6.843 Србина живе на простору бањалучке регије која са правом гласа у Хрватској односно Српској", каже Крсто Жарковић, предсједник Удружења Срба протјераних из Западне Славонија.

Убијање цивила и гранатирање колона не може бити никаква побједа. Прогоне Срба не смијемо заборавити. Показали смо да смо као народ одговорни и да желимо мир. Био је ово, каже предсједник Српске тежак ударац за српски народ који је највише страдао.   Многи од њих спас и слободу нашли су управо у Републици Српској. 

"Оно што је потпуно јасно јесте да је то био читав покрет етничког чишћења и да је то нешто што је међународним конвенцијама и законима било забрањено и кажњиво али ни због тога нико није одговарао. И данас смо ту гдје јесмо, тежак удес за један народ који је највише страдао на простору бивше Југославије у процесу њеног распада", каже предсједник Српске Милорад Додик.

Српски народ своје уточиште, понашао је управо у Градишци. И данас је то град отвореног срца. Срби морају да се боре за истину и правду, поручује градоначелник. Осјећај горчине и туге оставља чињеница да су међу страдалима била дјеца чији су невидни грасови у тренутку утихнули. 

"Због тога је ово као и низ спомен обиљежја широм нашег града и Републике Српске највећа, опомена српском народу и порука да увијек морамо бити будни, да нам се страдалничка историја не би поновила. То је наук који морамо преносити будућим генерацијама", каже Зоран Аџић, градоначелник Градишке.

Против западнославонских Срба кренуло је више од 16 хиљада припадника хрватских оружаних снага.

Оружане снаге Хрватске су у акцији „Бљесак“ 1995 . године са подручја Западне Славоније која је тада била у саставу Републике Српске Крајине и под заштитом УН-а за мање од два дана протјерале 15 хиљада Срба. Њих 283. је убијено од чега 107 цивила, 44 жене и 12 дјеце.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.