Na praznik Preobraženja Gospodnjeg

Onemogućeno služenje liturgije u crkvi na Ivanovim koritima

  • Извор: РТРС
  • 19.08.2021. 12:28

Sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve jutros je, na praznik Preobraženja Gospodnjeg, onemogućeno da služe prazničnu Svetu liturgiju u Crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Ivanovim koritima, metohu Cetinjskog manastira, saopšteno je iz Mitropolije.

Iz Mitropolije su naveli da je, prema saznanjima dobijenim od policije, grupa od Mitropolije neovlašćenih lica, vjerovatno onih koji se lažno predstavljaju kao sveštenici, još sinoć zatvorila u tu mučeničku crkvu.

Službenici Policije su jutros, najprije na Cetinju, a potom i na licu mjesta, obavijestili sveštenstvo Mitropolije da ne mogu da uđu u crkvu, jer se tamo već nalaze neka lica.

Mitropolija je navela da će povodom ovakvog sprečavanja i ometanja vjerskog obreda, kao i neovlašćenog zauzimanja objekta Mitropolije, preduzeti odgovarajuće pravne radnje, a u obaviće i molitve malog osvećenja crkve, zbog toga što su osobe koji nisu sveštenici vršili u njoj radnje koje su imale karakter vjerskog obreda.

- Mitropolija crnogorsko-primorska najavila je policiji, upravo zbog problema ranijih godina, iako nije dužna da prijavljuje vjerske obrede, da će se jutros služiti u crkvi na Ivanovim Koritima. Izražavamo žaljenje što Policija nije blagovremeno reagovala i obezbijedila da se ne naruši nepovredivost imovine Mitropolije i nesmetano vršenje vjerske službe - navodi se u saopštenju Mitropolije.

U Mitropoliji nemaju sumnje da je ovdje riječ o još jednom u nizu pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Јoanikija, a "sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju".

- A, dokaz da je to tako imali smo priliku nedavno da vidimo u huškačkom i mrziteljskim tekstu bišeg direktora Uprave policije, a aktuelnog savjetnika za bezbjednost predsjednika Crne Gore, koji se ničim nije ogradio od skandaloznih stavova tog nesrećnog čovjeka. Koristeći neznanje jednog broja građana Crne Gore po crkvenim pitanjima, oni pokušavaju da izazovu nemire, ali se uzdamo u Boga i u razumnost najvećeg broja građana Crne Gore, da u tome neće uspjeti, o čemu treba prilježno da brinu i nadležni državni organi - saopštila je Mitropolija.

Bez obzira na sve, Mitropolija je navela da ostaje onakva kakva je i bila, otvorena za sve ljude bez razlike u njihovom nacionalnom i političkom izrazu, ali, takođe, vrlo odlučna u tome da ne dopusti narušavanje njenog istorijskog trajanja, kao i prava na ime, dostojanstvo, imovinu i unutrašnji poredak.

Mitropolije je saopštila da ne provocira nikakve sukobe niti ih želi u bilo kom obliku, ali insistira da se poštuju vjerska prava, kako nje kao institucije, tako i svih njenih vjernika.

- Kampanja koja se vodi protiv Mitropolije, ali i pomjesne nam Srpske patrijaršije, nije ništa drugo nego kampanja mržnje i netrpeljivosti, što je u potpunom nesaglasju sa principima ravnopravnosti građana i tolerancije, koje navodno promovišu oni koji ovu kampanju sprovode - saopšteno je iz Mitropolije sa Cetinja SPC.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.