Zaev sazvao sastanak koalicije

Ostavka premijera po makedonskom Ustavu povlači pad Vlade

  • Извор: Танјуг
  • 01.11.2021. 10:12

Makedonski Ustav u slučaju ostavke, smrti i trajne spriječenosti premijera da obavlja tu funkciju povlači za sobom ostavku vlade.

Prema Ustavu, vladi prestaje mandat raspuštanjem Skupštine, ali ona ostaje na funkciji do izbora novog izvršnog organa.

Skupštinski Poslovnik, pak, predviđa da vlada i premijer mogu podnijeti ostavku, koja se dostavlja predsjedniku Skupštine u pisanoj formi i može biti obrazložena.

- Skupština na narednoj sjednici, bez pretresa, utvrđuje da predsjedniku vlade, vladi ili ogranku vlade prestaje mandat danom održavanja sjednice - prenosi MIA.

Premijer Sjeverne Makedonije u ostavci Zoran Zaev sazvao je za danas sastanak sa potpredsjednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove vlade.

Predsjednici tih partija su takođe podnijeli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Zaev i predsjednik vladajuće SDSM juče je, poslije poraza koji je ta partija pretrpila na lokalnim izborima, na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku na obje funkcije.

- Ako ostanem na funkciji onoliko dugo koliko je potrebno da pomognem u reorganizaciji nove vlade koja ima veliku podršku parlamenta - rekao je Zaev.

Zaev sazvao sastanak koalicije o novoj Vladi

Zaev je sazvao za danas sastanak sa potpredsjednicama stranaka u vladajućoj većini na inicijalne razgovore o novom premijeru i sastavu nove Vlade.

Predsjednici tih partija su takođe podnijeli ostavku u dogovoru sa odlazećim premijerom.

Prema pisanju portala MKD, poslije jučerašnje ostavke Zaeva, ostavku podnosi i cijela vlada.

Očekuje se da bi u Skupštini trebalo da bude održan zajednički sastanak šefova poslaničkih kako bi se dogovorili o daljem radu parlamenta.

Zaev je podnoseći ostavku sinoć rekao da je protiv održavanja prevremenih parlamentarnih izbora i da bi nova rekonstruisna Vlada mogla biti proširena još nekim kadrovima.

Glavni koalicioni partner SDSM-a je partjia Albanaca DUI Ali Ahmetija.


  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.