Hrvatska

Otvoren Pelješki most, Milanović poručio: Most nije podignut u inat BiH

  • Извор: Агенције
  • 26.07.2022. 22:43

Pelješki most je svečano otvoren večeras. Ovim mostom povezanje jug Hrvatske s ostatkom države, a ovaj, za Hrvate istorijski događaj, obilježava se tokom cijelog dana programom koji se odvija s dvije strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna.

Glavna svečanost otvaranja počela je u 20:15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je Rimčeva Nevera uz spektakularni vatromet prva prešla most. 

Na sredini Pelješkog mosta mimoišla se s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama Niko Pulić. 

„Pelješki most je podignut u interesu Hrvatske, nikad u inat BiH. Ovaj most je na dobrobit svih ljudi, nezavisno o naciji, socijalnom statusu, uvjerenjima. Vjerujem da ćemo ojačati svoju samosvijest", rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je u svom obraćanju naveo da je Pelješki most nadstranački projekat.

Naglasio je ulogu Evropske unije i solidarnosti prema onim članicama koje su manje razvijene pa se osvrnuo na Kinu.

"Ovaj projekt nas je fascinantno povezao s Kinom. Veselim se da smo ovako veličanstveno obilježili ovaj istorijski dan. Uspjeli smo zajedno, ostvarili smo hrvatski san, budimo sretni", poručio je Plenković.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU fondova s bespovratnih 357 miliona evra (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Prelazi preko morskog zaliva širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mosta je Marjan Pipenbaher.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм