Parastos za srpske mališane umorene u ustaškom dječijem logoru u Sisku

  • 03.10.2020. 21:42

Na Dječijem groblju u Sisku danas je služen parastos za srpske mališane umorene mučeničkom smrću u ustaškom logoru za djecu u Sisku.

To je bilo jedino takvo mjesto na svijetu u kojem su isključivo zatvarana i ubijana djeca.

Sisački paroh Veselin Ristić, koji je služio parastos, rekao je da današnjom molitvom svjedoče da te nevine žrtve nisu zaboravljene, da su tu ne da nekome sude već da svjedoče o strašnim događajima, kako se nikad i nigdje ne bi ponovili.

"Pitamo se kako neko može negirati ova nedjela", rekao je sveštenik.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da "ovo mora postati mjesto pomirenja ljudi koji različito misle".

Parastosu su prisustvovali predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj, gradonačelnik Siska Kristina Ikić Baniček, direktor Spomen-područja Јasenovac Ivo Pejaković, te monahinje iz Manastira Јasenovac.

Za razliku od ranijih godina, zbog epidemioloških razloga na parastosu nisu bili predstavnici srpskih udruženja iz Srbije i BiH, prenijeli su hrvatski mediji.

Prisutnima se, u ime SNV-a, obratila Aneta Vladimirov, koja je pročitala odlomak iz knjige Nataše Mataušić o Diani Budisavljević, koja se odnosi na sisački Dječji logor.

Taj odlomak govori o velikim zaslugama sisačkog učitelja Ante Dumbovića u spašavanju i udomljavanju srpske djece iz logora, zbog čega je bio na stalnom udaru ustaške komande logora.

Njegovom zaslugom, piše u knjizi, sačinjena je i sačuvana vrijedna dokumentarna građa, koja prikazuje stvarnu sliku o logoru, a Dumbović je ostao nepravedno zaboravljen.

Aneta Vladimirov zaključila je da je jedino strašnije što se može zamisliti od dječijeg groblje - dječije groblje na koje niko ne dolazi.

Za pola godine postojanja Dječijeg logora u Sisku, kroz njega je prošlo oko 6.500 srpske djece, od kojih je, prema naučnim istraživanjima Nataše Mataušić, zbog teških uslova života i zaraznih bolesti umrlo 1.152 djece.