Neđad Fetić zvani Bracan

Ubica iz Siska je bio ključni svjedok u slučaju ratnog zločina nad srpskim civilom 1991.

  • Извор: Индекс
  • 03.07.2023. 08:01

Ubica iz Siska, 52-godišnji Neđad Fetić zvani Bracan je prije desetak godina bio ključni svjedok tužilaštva, prema nekim izvorima i podnosilac zahtjeva u slučaju ratnog zločina protiv srpskog civila iz 1991, piše Jutarnji list.

Radilo se o ubistvu Rade Španovića, kojeg su hrvatski vojnici, među kojima je bio i Fetić, 6. septembra 1991. odvezli iz njegove kuće u Capragu, a zatim s 25 metaka izrešetali pored groblja u Komarevu.

Za taj zločin osuđeni su Fetićevi saborci Haso Mahmutagić i Mirko Šašo na osam, odnosno šest godina zatvora. Fetić je na suđenju ispričao kako je on zapravo uočio da Španović, kojeg je poznavao od detinjstva, "špijunira" njihove položaje te na to upozorio svoje saborce, koji su s njime onda krenuli po Španovića. No, rekao je Fetić koji se s njima vozio u autu, Španovića su trebali predati u zapovjedništvo, da bi zatim Mahmutagić i Šašo zaustavili auto kod groblja, izveli Španovića iz auta, a ubrzo su se iz njihova smjera začuli rafali.

Kome dati prednost - stanu u novogradnji ili renoviranom?

Kome dati prednost - stanu u novogradnji ili renoviranom?

Mahmutagić je, pak, u svojoj odbrani sve pokušao prebaciti na Fetića i Šašu, rekavši kako je Fetić isplanirao da ubiju Španovića, ali sud je ovakve navode odbacio kao neistinite i osudio Mahmutagića i Šašu. Jesu li ovi događaji takođe igrali ulogu u Fetićevoj glavi kada se odlučio na ovakav bezumni čin, možda se nikada neće saznati.

Fetić je u subotu uveče krenuo u krvavi pohod po susjedstvu u Capraškim Poljanama u Sisku čiji je epilog jedna mrtva osoba, 45-godišnja Ivana J., dvije u kritičnom stanju na respiratoru, još dvoje ranjenih s prostrelnim ranama udova, tri spaljene kuće i dva automobila. Fetić je bio naoružan s dvije vojne puške, ručnim bombama i molotovljevim koktelima.

Detalji ubistva na Čukarici: Mladići sjedili na klupi kod škole kada im je prišao napadač

Detalji ubistva na Čukarici: Mladići sjedili na klupi kod škole kada im je prišao napadač

Iako krivičpna prijava u nedjelju poslijepodne još nije bila podnijeta, kako se nezvanično saznaje, Fetića će policija prijaviti za niz krivičnih djela. Jedno od njih svakako će biti ubistvo 45-godišnje Ivane J., koje će možda čak biti kvalifikovano kao teško ubistvo.

Takođe, teretiće ga se za još najmanje dva pokušaja ubistva, zatim dovođenje u opasnost života ljudi opšte opasnim radnjama i posjedovanje ilegalnog oružja i eksplozivnih sredstava. Nije bilo moguće doznati kako se Fetić branio u policiji, a budući da je uhapšen u subotu oko jedan sat ujutro, u roku od 24 sata trebao bi uz krivičnu prijavu biti predat pritvorskom nadzorniku sisačkog Županijskog državnog tužilaštva.

Dvoje mrtvih u pucnjavi, ranjeno 14 djece

Dvoje mrtvih u pucnjavi, ranjeno 14 djece

Nakon ponovljenog ispitivanja pred državnim tužilaštvom biće priveden istražnome sudiji s predlogom da mu se odredi istražni zatvor, između ostalog, zbog opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da je već ranije bio prekršajno kažnjen zbog posjedovanja pištolja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок