Patrijarh Porfirije danas na Baniji, sutra u Jasenovcu

  • 27.02.2021. 11:03

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posjetiće danas Baniju i porodice stradale u nedavnom zemljotresu u Hrvatskoj, a sutra Jasenovac.

Patrijarh će danas posjetiti stanovnike Banije stradale u decembarskom zemljotresu, zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, a u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SNP).

Dolazak na Baniju patrijarh srpski Porfrije započinje u Majskim Poljanama, gdje će posjetiti kontejner porodice Pavla Kukoleče, a obići će još nekoliko stradalih porodica u Majskim Poljanama i Glini, kojima aktivisti SNV s područja Gline već nedjeljama nesebično pomažu.

Predviđeno je da Njegova svetost, nakon posjete banijskim porodicama, u povratku u Zagreb u bazi Civilne zaštite Lekenik prisustvuje isporuci dva velika i četiri manja kontejnera, koji su donacija SPC i Ambasade Srbije u Zagrebu.

Ova posjeta je, kako ističu iz SNV-a, nastavak pomoći koju SPC uporno i nesebično od prvog dana nakon zemljotresa šalje stanovnicima Banije, a usmjerava se upravo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, sa čijeg čela dolazi novi patrijarh i u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV “Banija je naša kuća”.

Patrijarh srpski posjetiće sutra Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sveštenstvo ove episkopije dočekaće patrijarha Porfirija u manastiru u 15.30 časova kada će biti služena doksologija.

Patrijarh Porfirije juče je posjetio Srpsku pravoslavnu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu.

Patrijarh je Gimnaziju obišao sedmog dana od kako je, 19. februara, ustoličen u tron beogradsko-karlovačkih mitropolita i patrijaraha srpskih u Beogradu.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм