Љетна сезона не може да прође без сочне, слатке лубенице, али како да будете сигурни да ћете изабрати ону праву?
Ево неколико једноставних савјета како да препознате савршено зрелу лубеницу која ће бити звијезда сваког вашег пикника или послије породичног ручка.
1. Погледајте мрљу од лежања
То је мјесто гдје је лубеница лежала на земљи. Зрела лубеница има кремасто жуту или наранџасту мрљу. Ако је та флека бијела - плод вјероватно није довољно зрео.
2. Куцните је - треба да "одзвања"
Лагано тапните лубеницу дланом. Ако чујете дубок, шупаљ звук - то је добар знак да је лубеница пуна сока. Туп звук може да значи да је презрела или сува.
3. Обратите пажњу на облик и величину
Бира се симетрична лубеница, без удубљења, пукотина или меких дијелова. Средње величине су често најслађе.
4. Погледајте боју коре
Зрела лубеница има тамнозелену кору и мат површину. Ако је кора сјајна, вјероватно још није сазрела.
5. Мрежасте линије и ожиљци
Смеђе мрежасте линије, које подсјећају на огреботине, показују да је плод добро опрашен и да би могао бити нарочито сладак.
6. Тежина је важна
Подигните лубеницу - ако је тежа него што изгледа, то значи да је пуна воде, а то је управо оно што желите.
На пијаци или у супермаркету, ови савјети помоћи ће вам да одаберете лубеницу која ће вас расхладити, освјежити и одушевити својим укусом, преносе Вијести.