Његова светост

Патријарх Порфирије: Молити се за јединство Српског народа

  • Извор: СРНА
  • 14.10.2023. 20:18

Његова светост патријарх српски Порфирије позвао је вечерас из Храма Христовог васкрсења у Подгорици на молитву за српски народ и његово јединство, за спас Срба на Косову и Метохији, али и народа у Светој земљи, као и за очување идентитета предака, али и потомака.

Патријарх Порфирије нагласио је да су Срби на Косову и Метохији стално на крсту, непрестано распети, али својим распећем свједоче вјерски и народни идентитет.

- Молимо се да Бог уразуми све оне од којих они страдају - да им подари разум, отопли срце, да не отимају и спречавају њихову потребу за храном, лековима и свим потрепштинама, за животом. Молимо се да Бог спаси Косово и Метохију, да донесе мир у Јерусалим и Свету земљу јер тамо страдају сви и страдају много. Господе спаси све народе и заустави све ратове - истакао је патријарх Порфирије у бесједи.

Патријарх српски рекао је да је у овом светом храму његово срце испуњено радошћу јер се заједно узносе молитве за мир у свијету, за добро међу свим људима, међусобно разумијевање.

- Да се молимо у овом храму за наш српски православни народ, за његово јединство, за јединство у Христу, правди и љубави, али да се молимо и за све друге народе, пре свега за оне са којима живимо заједно и са којима делимо милу нам земљу и државу Црну Гору - истакао је патријарх Порфирије.

Његова светост истакао је понос због припадности страдалном, али васкрслом српском народу.

- У Подгорици, у Немањином граду у којем се родио отац Светог Саве, знамо која је наша вера и који су наши преци, којим језиком говоримо и којем народу припадамо. Дубински осећамо да је једино исправно да идемо путем Светог Симеона и Светог Саве, јер живимо разарања објективних идентитета и наметање идентитета у сврху манипулација и доминација.

Сачувајмо идентитете наших предаха, али и потомака. Ви сте литијама одбранили основна права Српске православне цркве у Црној Гори, затим и оно што јесте. Знате да сте утемељени у светосавској чистој вери, која нам даје врлину и просвећеност. Поносимо се што говоримо најчистијим српским језиком Његошевим и овде, и где год да смо - истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је нагласио да се само на свом, српском језику може изразити оно најбоље у српском народу, поштујући сваки други језик и друге народе.

- Поносни смо што говоримо српским језиком Марка Миљанова. Морамо знати да само онда када смо свесни себе, када поштујемо себе, само тада можемо препознати и поштовати и друге појединце и народе, што смо по заповести Христовој дужни и обавезни - поручио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски рекао је да се човјек бори и за себе, онда када се бори за добро ближњих, чак и када су против њега, када се бори за право других.

- Када знамо ко смо, шта смо и примамо друге онакве какве јесу, онда поштујемо и љубимо ближњег свога као самог себе. Када волимо свој народ, можемо волети сваког другог оца, другу мајку, други народ, тако волимо Бога и слушамо његове заповести - истакао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски захвалио је митрополиту Крфа Нектарију за посјету Црној Гори и за све оно што је добро између Срба и Грка.

- Присуство Светог Спиридона, његове деснице, значајно је за нас данас овде, као тело у којем је Црква у Христу и сви су позвани да буду једно - рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски подсјетио је да је на овом мјесту светом био сусрет и радост заједничка прије двије године, септембра 2021, када је у трон насветијих митрополита цетињских устоличен митрополит Јоаникије.

Његова светост помолио се и да Бог подари царство небеско блаженопочившем митрополиту Амфилохију.

Патријарх Порфирије ће сутра од 9.00 часова служити литургију у Храму Христовог васкрсења у Подгорици, затим ће освештати темеље Православне гимназије и Храма Светог Саве, а увече ће бити на духовној академији поводом 10 година од освештања Храма Христовог васкрсења у Подгорици.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм