Пленковић: Нису сви за столом ЕС благонаклоног расположења према БиХ као Хрватска

  • Извор: Агенције
  • 21.03.2024. 14:27

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је уочи сједнице Европског савјета да је отварање преговора с Босном и Херцеговином историјска одлука Европске уније.

„Данашњи састанак на врху има бројне теме. За Хрватску је посебно важна тема - проширење, нашим напорима. Од Европског савјета у децембру па до посјете Сарајеву заједно са Марком Рутеом и Урсулом фон дер Лајен до позитивног извјештаја који је Комисија усвојила у Стразбуру. Добили смо позитивну препоруку за отварање преговора са БиХ и радимо на томе да све чланице подрже то на Европском савјету. Јутрос сам био у контакту с предсједавајућом Савјета министара БиХ, госпођом Кришто. Мислимо да је ово историјска одлука Европске уније, да, и нама најважнија сусједна земља, гдје су Хрвати конститутиван народ, ухвати корак у процесу. То је наш приоритет“, казао је Пленковић. 

Пленковић је додао да није реално да се говори данас о датуму међувладине конференције. 

„Није реално да се данас одлучује о датуму међувладине конференције. Процедура је да се након доношења одлуке дотворе преговори, слиједи корак да Европска комисија треба припремити преговарачки оквир. Он касније иде на структуре и нивое савјета, па се у коначници усваја. Потом слиједе одлуке о почетку преговора и конкретном датума. Треба бити реалан да је данашња одлука која се доноси за БиХ историјског карактера. 

Ми на томе радимо дуго. И 2016. када смо помогли да БиХ поднесе захтјев за чланство у ЕУ  и тада у фебруару, тада их је било који то нису хтјели. Када смо се борили за кандидатски статус, ни тада то није било лако. Ово данас се догађа искључиво захваљујући децембарском Европском савјету гдје смо формулацијом, која је уврштена у текст закључака, отворили простор да БиХ захваљујући низу реформи, који су подузети протеклих дана, дође у позицију да доносимо одлуку. Надамо се да ће она бити позитивна“, истакао је Пленковић, па додао: 

„Та битка траје. Искуство нас учи да сваки корак морамо довести до краја и испреговарати га, јер нису сви за столом Европског савјета доброг и благонаклоног расположења према БиХ као што је Хрватска.“


(Фото: Скриншот/ХРТ)

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина