Pogrebnik tvrdi da su mu ukrali pokojnicu

  • 29.04.2021. 14:09

Posljednjih dana dolinom Neretve proširila se priča da je jedna 75-godišnja starica, inače korisnica prava iz sistema socijalne zaštite, "mrtva ukradena" iz jednog doma za starije na Korčuli i dovezena u Metković, pišu hrvatski mediji.

Vlasnik pogrebnog poduzeća "Kyrios" iz Metkovića Antonio Jelić optužio je lokalni Centar za socijalnu zaštitu i konkurentsko preduzeće "Palma" da su pokušali sahraniti pokojnicu bez znanja rodbine, iako je njega angažovala i opunomoćila pokojničina pastorka, koja inače živi u inostranstvu.

On je, tvrdi, trebao prevesti pokojnicu od Vele Luke do Metkovića te organizovati posljednji ispraćaj. Međutim, na putu za Velu Luku Jelić je sazznao da je pokojnicu dan prije odveo drugi pogrebnik, kojega je angažovao Centar za socijalnu zaštitu Metković, jer je pokojnica bila bez zakonskih obveznika uzdržavanja i na brizi Centra.

Jelić je to nazvao "krađom pokojnice" te se obratio javnosti. U pismu je naveo čitav niz optužbi na račun Centra za socijalnu skrb Metković, a među ostalim i da je socijalna radnica "svojevoljno i bez obavještavanja rodbine o smrti pokojnice angažovala privatno pogrebno poduzeće da preuzme i preveze tijelo umrle iz Vele Luke u Metković".

Jelić takođe ističe da "ovo nije prvi slučaj u kojem Centar za socijalnu zaštitu Metković samovoljno sahranjuje ljude bez znanja javnosti, uže i šire rodbine, odabire sanduke, organizuje prevoze i ukope nečije majke, oca, brata ili sestre".

Pita se kako je moguće u Evropskoj uniji nekoga sahraniti da se o tome ne obavijesti njegova rodbina.

Komentar na ove teške optužbe mediji su zatražili u Centru za socijalnu zaštitu Metković, gdje je direktor Vatroslav Vugdelija objasnio da je u ovom slučaju bilo sve po zakonu.

"Gospođa M. M. poslije smrti supruga živjela je sama u kući. Rješenjem CZSS-a Metković imala je uslugu pomoći u kući, koristila je pravo na jednokratnu pomoć, a djelatnici CZSS-a Metković su i službeno i privatno pomagali u raznim situacijama. Za vrijeme boravka u bolnici, pa i kad je gospođa M. M. bila COVID pozitivna, kao i za vrijeme boravka u domu u Veloj Luci - niko od njezine rodbine nije nazvao, niti se raspitivao o njoj i o njezinom zdravlju. U dopisu iz dubrovačke bolnice, u prilogu, stoji i njezina izjava kako nema nikoga svog te moli CZSS Metković da poduzme radnje oko smještaja. Niko od rodbine iz Njemačke nije nam se obratio, niti smo imali ičiji kontakt, broj ili adresu. Poslije smrti gospođe CZSS Metković je postupio uobičajeno u ovakvim situacijama. Pokojnica je imala pravo na finansiranje pogrebnih troškova, a kontaktirano je pogrebno poduzeće 'Palma' iz Metkovića. Cijena je svih usluga takvih skromnih pogreba minimalna",  objasnio je Vugdelija za Slobodnu Dalmaciju, koji napominje da pokojna M.M. nije bila lišena poslovne sposobnosti te je sama izjavila da nema nikoga od rodbine, odnosno zakonskih uzdržavatelja, zbog čega želi da je Centar smjesti u dom.

"Ne možemo se oteti utisku da je u svemu ovome CZSS Metković 'kolateralna žrtva' u obračunu jednog pogrebnika s drugim pogrebnikom na području Metkovića. U toj borbi ne biraju se sredstva, prijave se šalju na policiju, ali prvi put da je u sve upleten i CZSS Metković i javno optužen da učestvuje u - krađi pokojnika", ističe Vugdelija.

Kaže kako im je žao što se moraju opravdavati za nešto što su dobro učinili, i po službenoj i po ljudskoj dužnosti, za osobu koja nije imala nikog svog.

"Uprkos ovakvim sramotnim optužbama koje su nas potresle, CZSS Metković i socijalna radnica koja je vodila ovaj slučaj mogu samo biti ponosni na sve dobro što su učinili. Odgovaramo za svoj rad i sve se može provjeriti, a ako neko ima saznanje o bilo kakvim propustima, neka obavijesti nadležna tijela ili neka jednostavno dođe u CZSS Metković da u razgovoru s uvažavanjem zajedno dođemo do istine", ističe Vugdelija.

Drago Plećaš, vlasnik pogrebnog poduzeća "Palma" kojega se javno proziva da je "ukrao pokojnicu", naglašava da on ne želi ulaziti u porodične odnose pokojnice s rodbinom.

Kaže kako u konkretnom slučaju nema nikakve obveze prema njima jer je njega angažovao Centar za socijalnu skrb Metković.

"Tijelo pokojnice preuzeo sam u Veloj Luci i dovezao ga u mrtvačnicu u Metkoviću s kompletnom popratnom dokumentacijom, potvrdom o smrti i dozvolom za ukop, koje je potpisao ovlašteni ljekar - mrtvozornik", kazao je Plećaš, koji naglašava da je organizaciju pokopa preuzeo Antonio Jelić, tvrdeći da ga je angažovala pokojničina pastorka.

"I tu je moja ingerencija nad ovim slučajem završila. Mi kao pogrebnici poslujemo na slobodnom tržištu i radimo po pozivu, svoje usluge pružamo onome ko nas angažuje", objasnio je.

"Ako neko od rodbine ili građana smatra da je počinjeno bilo kakvo krivično djelo na štetu pokojnika, neka to i prijavi nadležnim institucijama", kazao je Plećaš.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj Slobodna Dalmacija saznaje da nisu zaprimili nikakvu prijavu vezanu uz slučaj starice iz Metkovića.

"U CZSS Metković dolazi gospodin Jelić, revoltiran i agresivan pokazuje punomoć kojom ga je rodbina preminule M. M. ovlastila za preuzimanje pokojnice. Tvrdi da su tog jutra u zoru išli na Korčulu preuzeti tijelo, ali su im u Kalosu, specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, rekli da je tijelo sinoć odvezeno u Metković. Gospodin Jelić u pet navrata spominje Kalos, a pokojna M. M. nije bila smještena u Kalosu niti je tamo preminula, nego u Domu za starije osobe u Veloj Svjedoci smo kako je 'uho' javnosti već dobro ugođeno na kritike i optužbe upućene socijalnim radnicima. Radeći ovaj posao doživljavamo svakakve neugodnosti, poteškoće i nerazumijevanja, tako da i ne znamo ima li uopšte smisla opravdavati se, ali ova optužba da krademo tijela pokojnika nadmašila je sve do sada", kaže Vugdelija.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.