Crna Gora

Pokret Evropa sad će imati najviše poslanika

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2023. 19:31

Iako manje nego što su očekivali Pokret Evropa Sad imaće najviše poslanika u novom sazivu Skupštine Crne Gore. Na drugom mjestu DPS, slijedi koalicija Za Budućnost Crne Gore pa Demokrate i Ura. Vlast će biti teško formirati poručuju analitičari, građani optimistični.

- Vidječemo, dani su pred nama. Očekujemo da obećanje ne bude ludo radovanje nego da krenemo već jednom.

- Nadao sam se u Evropu Sad da dobije više. N: I šta sada očekujete? Ja sam penzioner da mi poveća penziju minimalnu.

- N: Šta očekujete vi sada? Isto, promjena neće biti.

- Oni koaliraju pa ćemo vidjeti ko sa kim i šta.

DPS i URA nikako, Demokrate i Koalicija Za Budućnost Crne mogu, a mogu i manjine kaže lider pobjedničke liste i za mnoge budući mandatar Milojko Spajić.

"Moramo vidjeti ko se slaže sa našim programskim principima. Ko su ti ljudi koji hoće da sporovedu Evropa Sad dva program koji hoće da Crna Gora što prije uđe u EU koji hoće da izgradimo državu i infrastrukturu za 7 godina", kaže Spajić.

Demokrate Alekse Bečića bi mogle u Vladu, ali pod uslovom da se rastanu sa URO-m Dritana Abazovića. Iz koalicije Za Budućnost Crne Gore spremni na razgovore i kažu da će ostaviti po strani sve teme koje ih razlikuju od PES-a.

"Stabilne, demokratske, evropske i građanske Vlade u Crnoj Gori nema beza koalicije Za Budućnost Crne", kaže Milan Knežević, Koalicija za budućnost Crne Gore.

U DPS-u zadovoljni postignutim rezultatima. Ne mire se sa činjenicom da ostanu u opoziciju.

"Nema stabilne reformske Vlade bez ove koalicije Zajedno i mi koji smo započeli evropski put Crne Gore mi ćemo Crnu Goru uvesti u EU", rekao je Danijel Živković, DPS.

Slijede pregovori i razgovori. Analitičari kažu da Spajiću neće biti lako.

"Izbor je takav ili Demokrate bez URE ili sa URO-m ako neko dođe i naredi Spajiću, a on bude spreman da gazi sebe da bi ispoštovao nalogodavce van Crne Gore ili Koalicija DNP i Nova (Za Budućnost Crne Gore)", kaže Snežana Jonica, pravnica i analitičar.

"Mi smo vidjeli na lokalnom nivou da je PES uspio sa svima njima da napravi jedan za njih dobar mehanizam koji je vrlo zadovoljavajući s aspekta podjele funkcija. Da li će to uspjeti na nacionalnom nivou nisam sigurna", kaže Nikoleta Đukanović, politička analitičarka.

Jučerašnje izbore obilježila je nikad manja izlaznost. Karakteriše ih i to da nije učestvovao Milo Đukanović, a zanimljivo je da je pobjednik stranka osnovana prije manje od godinu dana.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 07:00 Свет пољопривреде (Р)

    Пољопривредна емисија дугогодишње традиције доноси провјерене информације знања и искуства која интересују сваког пољопривредника.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина