По налогу

Полиција упала у Министарство културе

  • Извор: Индекс
  • 16.02.2024. 11:19

Полиција је јутрос по налогу Канцеларије европског јавног тужиоца (ЕППО) упала у Министарство културе и медија у вези са истрагом у случају незаконитог трошења новца из фондова ЕУ на Геодетском факултету у Загребу.

Како неслужбено сазнаје Јутарњи уз одговарајуће налоге судије истраге Жупанијског суда, истражиоци су ушли у споменуто министарство како би обавили претресе канцеларија одређених службеника тог министарства за које постоје основе сумње да су учествовали у незаконитостима. Службених информација о овим претресима за сада нема, па није познато о којим се потенцијалним осумњиченима ради. Но, наводно су се под лупом нашли неки доста високорангирани људи из Министарства културе. Осим њихових канцеларија у министарству, инспектори су кренули и у претресе њихових домова.

Према за сада доступним подацима, нико није ухапшен, него полиција жели доћи до података, првенствено е-маил кореспонденције и мобилних уређаја одређених особа, које до сада нису прикупили.

Нова драма због шуме у Кнежеву: Пријетио да ће подметнути пожар на пилани

Нова драма због шуме у Кнежеву: Пријетио да ће подметнути пожар на пилани

Службеници ПНУСКОК-а још у јануару су више пута долазили у Министарство културе, из којег су изузели документацију у вези са пројектима с Геодетским факултетом, чији су бивши челни људи декан Алмин Ђапо и професор Бошко Прибичевић почетком новембра већ осумњичени за извлачење милиона евра из фондова ЕУ. Но, радило се тек о изузимању документације редовним путем, без претреса или других репресивних мјера.

Како је писао Телеграм, актуални министар културе Нина Обуљен Коржинек је "личном одлуком и без јавног тендера исплатила 19,1 милион куна с ПДВ-ом Геодетском факултету за дубинско снимање зграда након великих потреса који су 2020. погодили Хрватску". Према закључцима новинарске истраге, тај је износ проблематичан на неколико нивоа, а када се све сумира, преплаћен је неколико пута у односу на понуде које је сам ХАЗУ прибавио.

Додатно, те снимке наводно никада нису нити употријебљене, него је ХАЗУ морао све то сам финансирати испочетка.

Кованица од два евра за коју можете добити 4.000

Кованица од два евра за коју можете добити 4.000


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм