Sekunda kao vječnost

Porodica ostala zaglavljena u gužvi na auto-putu, malu Janu spasio policajac

  • Извор: 24сата.хр
  • 30.08.2022. 20:31

Sa sobom nosimo malu mini bolnicu, puno aparata i svašta. Šok je jer ne znate koliko ćete čekati. Respirator, od njega zavisi život jednostavno jer ne može disati bez njega, pomoć pri disanju. Panika u stvari ne znamo uopšte opisati strah.

Riječi su ovo Mirjane Petrić, majke male Jane, teško bolesne djevojčice koja boluje od spinalne mišićne atrofije, a koja je prije par dana, ostala zaglavljena u koloni vozila na autoputu A1 u Hrvatskoj.

Haos koji su napravili navijači Dinama i Hajduka, napravio je zastoj od devet kilometara. Među onima koji su zatekli u gužvi, bili su i Petrići iz opštine Pisarovina nedaleko od Zagreba. Mala Jana na putovanjima ne može bez respiratora uslijed zdravstvenog stanja.

Otac Josip ni danas, dan kasnije, ne može vjerovati kako je moguće da se ovakve stvari događaju.

"Mislili smo isprva da je sudar, a onda smo čuli na radiju da se radi o navijačima. Uskoro su kraj nas prošla tri kombija interventne policije. Strpljivo smo čekali sat vremena, a zatim više nismo mogli, jer su nam baterije na respiratoru „curile“. Vidim danas u komentarima da smo trebali biti spremniji. Spremni smo mi, baterija traje osam sati i ne može se mijenjati, možemo je puniti, ali u automobilu nismo mogli. Imamo i ručnu ventilaciju u slučaju potrebe. Kada smo došli kući, baterija nam je bila na 13 posto, znači za još nekih sat i po rada. Vjerujem da život mog djeteta ne bi bio ugrožen. Razumijem da se može dogoditi zastoj zbog saobraćajne nesreće, ali mi nije jasno kako je moguće da dođe do ovakvog kolapsa u prometu zbog sukoba navijača", pita se Petrić, prenosi portal Slobodna Dalmacija.

Za njega su navijači koji iz vozila izlaze naoružani bokserima i palicama te s kacigama na glavama huligani, a ne navijači, bez obzira na to radilo se o Torcidi, pripadnicima BBB-a ili neke treće navijačke skupine.

Sekunda kao vječnost

Majka djevojčice Jane kazala je kako je svaka sekunda bila kao vječnost.

"Sa sobom nosimo malu mini bolnicu, puno aparata i svašta. Šok je jer ne znate koliko ćete čekati. Respirator, od njega zavisi život jednostavno jer ne može disati bez njega, pomoć pri disanju. Panika u stvari ne znamo uopšte opisati strah", kazala je za RTL njena majka Mirjana Petrić.

U nepreglednoj koloni bespomoćno su stajali preko sat vremena. Pomoć su zatražili od interventnog policajca, pokazali su mu da voze bolesno dijete na respiratoru, međutim, kako je rekla, on nije bio predusretljiv.

"Očekivala sam bar da me smiri i da mi kaže ono pozvaću putem radija ako ću stići svoje kolege da vas neko obiđe i pita mislim je l‘ se može nešto uraditi, ali dobro malo je reagovao kako je. Zato je bolje reagovao njegov kolega iz saobraćajne policije koji je uradio ono što se od policije i očekuje. Pomogao im je, izvukao ih iz gužve i odveo na sigurno",  ispričala je Petrićeva.

"Hvala policajcu na motoru koji nas je izveo iz te kolone, možda bi još sat dva putovali duže da nije čovjek odradio svoje",  kazao je otac male Jane.

Oglasio se i Janin heroj

A onda se oglasio i sam heroj, policajac po imenu Domagoj Vuka iz stanice saobraćajne policije Osijek. Izjavom on se oglasio za portal 24sata.hr, ali nije želio da se medijski eksponira niti da primi posebnu zahvalnost od porodice Petrić.

On je zamolio novinare da prenesu porodici kako mu je silno drago da je djevojčica koja je s roditeljima zapela u koloni na A1 srećno stigla kući. Smatra da je učinio najmanje što je mogao i da bi tako svako reagovao.

"Meni je samo drago da je djevojčica dobro. Molim vas, pozdravite tu porodicu, jako mi je drago da sam im mogao pomoći", bilo je sve što je policajac rekao. Janina mama Mirjana bila je presrećna.

"Eto, šta reći osim da su barem svi kao on", rekla je Mirjana i dodala kako će sve prenijeti Jani jer ne želi da ima loše mišljenje o policajcima.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.