Petrova gora

Preorano groblje žrtava ustaških zločina

  • Извор: СРНА
  • 22.07.2022. 10:14

Groblje žrtava ustaških zločina, pobijenih Kordunaša i Banijaca na Petrovoj gori u Hrvatskoj, preorano je da bi bio probijen šumski put, pišu beogradske "Večernje novosti".

Kako navodi list, pod gusjenicama teške mehanizacije, državnog preduzeća "Hrvatske šume" na Barin-kosi, lokacija Magarčevac, završio je veliki broj grobova, obilježenih krstovima.

Oni su čuvali sjećanje na Partizansko groblje, na kom počivaju desetine žrtava, uključujući i 128 žena i djece.

Između ostalih, pregaženi su i mjesto ukopa majke i brata nekadašnjeg saveznog sekretara unutraših poslova i načelnika Generalštaba SFRJ admirala Branka Mamule.

List navodi da o načinu na koji hrvatske vlasti "brinu" o memorijalima stradalih u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, svjedoči i zid ćutanja na koji su naišli mještani zahtijevajući da se prekine uništavanje počivališta njihovih ubijenih predaka.

Čim su spazili pripremne radove i sječu stabala, mještanin Ključara Branko Gvozdenović je s nekolicinom komšija došao da nalogodavce radova zamoli da ne diraju groblje.

U već oprobanom maniru, apeli su saslušani, ali niko ništa nije preduzeo i groblje je preorano.

"Kada je preko grobova izgrađen širok put, kucali smo na mnoga vrata pokušavajući da spriječimo dalju devastaciju, ali sve uzalud", rekao je Gvozdenović.

Mještanin Dušan Crnković smatra da je sve učinjeno namjerno.

"Nema ovo veze sa šumskom cestom, mogla je da bude probijena i desetak metara južnije. Sve je ovo dobro organizovano i namjerno i smišljeno izvedeno da bi se ustaški zločin što prije zaboravio", ocijenio je Crnković.

Iz preduzeća "Hrvatske šume" za portal "Novosti" su rekli da je riječ o zapuštenom groblju na kojem se naziru ukupno tri spomenika.

Naveli su da su radovi na tom području započeli 2016. godine sječom stoljetne šume i sadnjom bukava, pri čemu su posebno pazili da ne oštete grobove, tvrdeći da ovo groblje nije ucrtano u mape.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.