Kritično u Hrvatskoj

Propušta nasip kod Koprivnice, stiže 150 vojnika

  • Извор: Индекс
  • 07.08.2023. 22:14

Stiglo je više informacija o situaciji u trenutno najugroženijem naselju Gabajeva Greda kod Hlebina, nedaleko od Koprivnice.

Kritična situacija je nizvodno u opštini Hlebine, gdje nasip pomalo propušta dravsku vodu. 

O tome što se čini kako bi se spriječilo nadiranje Drave u Hlebinama u Dnevniku HRT-a govorio je Ratimir Ljubić, načelnik Štaba civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Granični policajac BiH tuče momka na ulici dok drži pištolj

Granični policajac BiH tuče momka na ulici dok drži pištolj

"U Gabajevoj Gredi je došlo do propuštanja poplavnih voda kroz nasip te sada operativne snage civilne zaštite zajedno s mještanima saniraju te rupe gdje propušta voda. Zbog velike potrebe, velikog broja ljudi, zatražena je pomoć Hrvatske vojske i uskoro dolazi 150 vojnika na ispomoć, zajedno sa 100 vatrogasaca koji su već tamo i 50 mještana koji pomažu i dalje rade", rekao je.

U Hlebinama živi 1200 ljudi. Rekao je kako oštećenje nasipa nije veliko pa niti propusnost nije velika.

Hrvatska poslala građanima SMS upozorenja

Hrvatska poslala građanima SMS upozorenja

"Ali, preventivno smo i povećali broj ljudi i zato se radi s povećanim snagama kako bi se sve saniralo i da ne bi došlo do najgorega", dodao je.

O situaciji u Drnju

Što se tiče situacije u Drnju u Dravskoj ulici, neki stanovnici su otišli radi svoje bezbjednosti i mira.

"Situacija je nepromijenjena, kuće još nisu ugrožene. Oko svih kuća pojedinačno su napravljeni nasipi i za sada oni drže. Mi nismo razmišljali o evakuaciji tako dugo dok je takva situacija. Operativne snage su tamo na terenu. Tamo gdje propuštaju nasipi, ispumpava se voda iz dvorišta, ali zasad su svi objekti i svi životi naših stanovnika sigurni", istaknuo je Ljubić.

"Zato što mrzim muslimane": Gazda tjerao goste sa crnogorske plaže zbog hidžaba

"Danas je opštinu Drnje i Koprivničko-križevačku županiju posjetio i gospodin Đuroković. Saznali smo da su Hrvatske vode i HEP smanjili protok Drave i zaustavili Dravu na akumulacijama tako da Mura koja dotiče podiže nivo Drave, ali zato je smanjen protok Drave te ona sad ovog trenutka stagnira i nadamo se da neće toliko rasti. I onaj val koji smo mi očekivali je nešto manji, ali će dulje trajati", dodao je.

U Doboju pronađen leš zaražene svinje

U Doboju pronađen leš zaražene svinje

(Index)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм