Šteta u skoro 20 naselja

Pukla brana, vanredno u Petrovcu na Mlavi FOTO VIDEO

  • 15.06.2018. 10:47

U Petrovcu na Mlavi i danas jaka kiša, pa je vanredna situacija proširena na teritoriju cijele opštine. Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki dio Petrovca na Mlavi.

Štetu je pretrpjelo skoro 20 naselja. Ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdjevaju pola opštine.

Pukla je brana na rijeci Busur koja se uliva u Mlavu, i poplavila nekoliko sela.

Vodoizvorišta su zaštićena, a voda za piće je ispravna.

U žagubičkim selima bujice su odnijele dijelove puta. Počelo je postavljanje džakova na obali Mlave u Petrovcu na Mlavi, kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina. 

Predsjednik Opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić istakao je da je veliko nevrijeme zadesilo  tu opštinu.

"Štab za krizne situacije zasjeda 24 sata, ekipe su na terenu i činimo sve što je u našoj moći da pomognemo u ovoj teškoj situaciji. Nije na udaru samo deo grada ili jedno selo, već je dve trećine opštine u velikom problemu. Zbog toga smo danas doneli odluku o ptroglašenju vanredne situacije na čitavoj teritoriji opštine", rekao je Nedinić.   

Obilne padavine od čak 120 litara po kvadratnom metru prouzrokovale su poplavu u selu Kušiljevu u svilajnačkoj opštini. Voda se tokom jutra izlila iz seoskog potoka i poplavila stotinu kuća i ekonomskih objekata.

Mobilne ekipe su na terenu i pomažu da se evakuišu najugroženije porodice. U centru sela formiran je i prihvatni centar za zbrinjavanje građana kojima je voda ušla u domove. Prema najnovijim informacijama kiša je oslabila i bujična voda se povlači u korito potoka.

Štab za vanredne situacije u Ljigu je jutros je produžio trajanje vanredne situacije u devet mjesnih zajednica te opštine, a komisije rade na utvrđivanju štete od poplava.

Prema prvim procijenama šteta koja je pričinjena na putnoj infrastrukturi i objektima iznosi oko 30 miliona dinara, međutim, još nije uvrđena šteta na poljoprivrednom zemljištu, pa će čitav iznos biti znatno veći. 

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм